Podijeli objavu

Rezultati testova dvojice muškaraca iz Vinkovaca za koje se sumnja da možda imaju korona virus bit će poznati poslijepodne.

Na press konferenciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo obavijestili su da se radi o sumnjivom slučaju, ali da ne vjeruju da će nalazi biti pozitivni.

– Radi se o muškarcu iz dubrovnika koji ima blage simptome. Uzorci su poslani na analizu – rekao je dr. sc. Bernard Kaić.

Šef Službe za epidemiologiju dr. Kaić je kazao kako u javnosti pojavio strah zbog koronavirusa te da se javljaju i zabrinuti pacijenti, a koji uopće ne odgovaraju kriterijima za testiranje za koronavirus.

– To stvara pritisak na epidemiološke i druge službe – rekao je.

Na pitanje širi li se bolest s čovjeka na čovjeka efikasnije nego ranije odogovrio je kako o tome ne mogu govoriti jer za to ne postoje adekvatne informacije.

Za turiste iz Hong Konga, koji su jučer zaustavljeni na granici, dr. Kaić je kazao kako su “vjerojatno u Hrvatskoj”, ali da to ionako nije važno jer Hong Kong nije područje zahvaćeno epidemijom.

– Nad putnicima iz Hong Konga ne provodi se zdravstveni nadzor – naglasio je dr. Kaić.

'Netko zaražen korona virusom će kad tad doći u Hrvatsku', kaže epidemiolog Bernard Kaić

'Netko zaražen korona virusom će kad tad doći u Hrvatsku', kaže epidemiolog Bernard Kaić Reporter: Emirat AsipiViše na http://bit.ly/2Oqz2S5

Gepostet von 24sata am Dienstag, 4. Februar 2020

Za dvije turistice iz Kine, zbog kojih je jučer zaustavljen autobus iz Frankfurta kazao je kako su zdrave, ali da se pod nadzorom na način da se moraju javljati liječniku.

– Da nema razloga za brigu, ne bi se pokretali cijeli mehanizmi. Ako se vrlo brzo ne zaustavi širenje u Kini, nemoguće je da netko kad tada ne dođe iz Kine u Hrvatsku – rekao je Kaić.

Najnovije informacije govore da imamo ukupno u svijetu 20 606 oboljelih, od toga 190 izvan Kine. Umrlih je za sada 427. Na području EU-a je 27 zaraženih, navodi 24 sata.hr.

Podijeli objavu