Podijeli objavu

Vlasnici doma za starije i nemoćne u Andraševcu, u kojem je ovog siječnja u požaru izgorjelo šestero štićenika, uhićeni su u utorak ujutro, doznaje RTL.

Prema neslužbenim informacijama, trenutno se nalaze u policiji u Zaboku.

Pored doma u Andraševcu se u dvorištu nalazio drveni objekt, u kojem su bili smješteni i štićenici doma. Ondje je došlo do požara, a objekt je izgorio do neprepoznatljivosti.

Inspekcijskim nadzorom doma ‘Zelena oaza’ utvrđene su brojne nepravilnosti, zbog čega su protiv poslodavca podneseni kaznena prijava Državnom odvjetništvu i optužni prijedlog prekršajnom sudu.

Inspekcijskim nadzorom u području zaštite na radu utvrđeno je da poslodavac nije postupao u skladu s propisima zaštite na radu ni tehničkim propisima, pa je kazneno prijavljen zbog sumnje da je doveo u opasnost živote i imovinu općeopasnom radnjom i sredstvom.

Nadzorom inspektora rada u području radnih odnosa utvrđeni su brojni prekršaji zbog čega je protiv poslodavca prekršajnom sudu podnesen optužni prijedlog. Riječ je o sklapanju uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom bez objektivnog razloga i neprijavljivanju radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada.

Građevinska inspekcija utvrdila je na lokaciji Andraševec, Dolinska 22, da su u katastru i zemljišnim knjigama evidentirane dvije građevine: stambena kuća i gospodarska građevina, prenosi Dnevnik.ba. Za stambenu kuću učinjena je povreda propisa gradnje te je u tijeku podnošenje prekršajnog prijedloga za uklanjanje nezakonito izvedene dogradnje stambene građevine.

Za gospodarsku građevinu, koja je korištena do dana požara, utvrđeno je da se koristila protivno namjeni jer je bila evidentirana kao gospodarska građevina, a ne kao stambena. Građevinska inspekcija navodi da je u proceduri podnošenja optužnog prijedloga nadležnom sudu.

Podijeli objavu