Podijeli objavu

Broj umrlih od koronavirusa u svijetu porastao je u srijedu na 493 osobe, a još je uvijek samo jedna osoba preminula izvan Kine, na Filipinima. Broj oboljelih porastao je na 24.530 ljudi, objavio je ECDC. Šestero Hrvata se nalazi na kruzeru Diamond Princess koji se u Japanu nalazi u karanteni, nakon što je kod desetak osoba s broda dijagnosticirana infekcija koronavirusom.

Prema posljednjim podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), u svijetu su od koronavirusa preminule 493 osobe, a zaraženo je 24.530 ljudi.

Samo jedna osoba preminula je izvan Kine (na Filipinima), a dosad je preminulo 492 ljudi. U toj je zemlji trenutno registrirano 24.329 zaraženih osoba.

Broj zaraženih osoba najviše je porastao u Kini, gdje je u utorak bilo više od četiri tisuće manje oboljelih (20.158).

Što se Europe tiče, najviše je zaraženih u Njemačkoj (12, koliko je bilo i dan ranije) i Francuskoj (6).

Na kruzeru u Japanu i Hrvati

Luksuzni kruzer Diamond Princess s oko 3700 putnika, među kojima je i šest Hrvata, nalazi se u karanteni u luci kod Yokohame. Da su i Hrvati na brodu, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, no još se ne zna je li tko od njih među desetak ljudi s broda kojima je potvrđena infekcija koronavirusom.

“Veleposlanstvo RH u Japanu u kontaktu je s nadležnim tijelima Japana te će hrvatskim državljanima pružiti svu potrebnu konzularnu i drugu pomoć, u okviru svoje nadležnosti”, poručili su iz Ministarstva.

Čitav je brod u utorak stavljen u karantenu nakon što je putniku iz Hong Konga, koji je na brodu bio u siječnju, potvrđen koronavirus. Otkriveno je da su devetero putnika i jedan član posade na tom kruzeru zaraženi virusom.

Zaraženi su prebačeni u bolnicu u prefekturi Kanagawa, rekao je ministar zdravstva Katsunobu Kato na novinskoj konferenciji. On traži da svi preostali putnici i članovi posade ostanu na brodu Diamond Princess još 14 dana. Japan je prije ovoga imao 20 slučajeva koronavirusa.

Japanski je kruzer u karanteni nakon što je potvrđen da je koronavirusom zaražen 80-godišnji muškarac koji je sredinom siječnja doletio u Japan iz Kine, a potom brodom Diamond Princess otputovao u Hong Kong te se tamo iskrcao.

Još jedan kruzer u karanteni

Ovaj video nije dostupan u vašoj zemlji

Osim ovog kruzera, u luci u Hong Kongu usidren je još jedan brod, kruzer The World Dream, zbog sumnje da među putnicima ima zaraženih koronavirusom. Tom kruzeru s 1800 putnika odbijen je pristanak u luku u Tajvanu, pa je zaustavljen u Hong Kongu, javio je Reuters.

Virus je na tom kruzeru dijagnosticiran trima Kinezima iz unutrašnjosti zemlje koji su krstarili od 19. do 24. siječnja, rekao je zdravstveni odjel Hong Konga, dodavši da je većina preostalih putnika iz Hong Konga. Dream Cruises, kojim upravlja Genting Hong Kong, rekao je u izvještaju da su se tri osobe kojima je potvrđen virus 24. siječnja iskrcale u južnom kineskom gradu Guangzhou.

Kinesko ministarstvo zdravstva u utorak je izvijestilo o još 65 smrtnih slučajeva od koronavirusa u toj zemlji, čime je broj preminulih narastao na 490, piše Reuters. Potvrđeno je i 3887 novih slučajeva zaraze virusom, a ukupno su diljem svijeta 24.324 zaražene osobe.

Belgijka zaražena koronavirusom, putovala s Hrvaticama

Državljanka Belgije, koja se iz Wuhana vratila u Europu, zaražena je koronavirusom, potvrdilo je belgijska zdravstvena agencija. Riječ je o jednoj od 250 putnika zrakoplova u kojem su bile i četiri Hrvatice evakuirane iz kineskog Wuhana, grada u središtu epidemije koronavirusa.

Za razliku od Hrvatica i većine ostalih putnika, koji su ostali u karanteni u hotelskom kompleksu nedaleko od francuskog grada Marseillea, devet državljana Belgije nastavilo je putovanje do vojnog aerodroma Melsbroek pokraj Bruxellesa. Osim njih, tamo se iskrcalo i 11 Danaca, 23 Nizozemca, pet Čeha i dva Slovaka.

Testovi obavljeni u briselskoj vojnoj bolnici pokazali su da je ostalih osam Belgijaca negativno na koronavirus. Ni žena kod koje je pronađen koronavirus nije pokazivala nikakve simptome.

U Hrvatskoj zasad nema oboljelih. Čekaju se nalazi pacijenta iz dubrovačke bolnice. Ministar Vili Beroš zbog koronavirusa u petak će se u Bruxellesu sastati s europskim kolegama.

“Nema nekakvih novih alarmantnih podataka. U Europi je epidemiološka situacija više nego stabilna. Još nema, hala Bogu, umrlih, vjerujem da će tako i ostai. No mi se moramo spremiti i spremamo se za svaki scenarij. To je moj zadatak u ovom trenutku”, rekao je ministar.

“Novih slučajeva nema. Pacijent je stabilno. Jutros više nije imao povišenu temperaturu. Ne zahtjeva mjere intenzivnog liječenja. I dalje je pod našom skrbi. Kolege će nam nalaze javiti čim budu gotovi, da znamo je li pacijent negativan ili pozitivan”, rekao je dr. Stjepan Đuričić, infektolog Opće bolnice Dubrovnik.

Napredak u pronalasku cjepiva

Vodeći britanski znanstvenik Robin Shattock postigao je znatan uspjeh u utrci za pronalaskom cjepiva za koronavirus, nakon što je smanjio uobičajeno vrijeme jedne faze razvoja cjepiva s ”dvije do tri godine na samo 14 dana”, izvijestio je Sky.

Shattock, voditelj Odsjeka za sluzne infekcije i imunitet na Sveučilištu Imperial College u Londonu, rekao je da bi sljedeći tjedan trebao početi s testiranjem cjepiva na životinjama te da će, ako se pribavi dovoljno sredstava, na ljeto početi s ispitivanjima utjecaja cjepiva na ljude, objavio je Sky.

“Konvencionalni pristupi obično traju barem dvije do tri godine prije nego što lijek uopće dospije do kliničke faze”, rekao je Shattock te dodao da je pokusno cjepivo razvijeno u laboratoriju “za samo 14 dana”.

“Do početka sljedećeg tjedna imat ćemo životinjske modele. Skratili smo put. Sljedeća faza bit će prelazak sa životinjskih testiranja na ljude i mislim da bismo uz odgovarajuće financiranje to mogli napraviti u roku od nekoliko mjeseci”, rekao je.

Pronalazak cjepiva dolazi prekasno za ovaj val zaraze, no bit će ključan kad naiđe sljedeći val, objavio je Sky. Profesor Shattock dio je znanstvene zajednice koja daje sve od sebe da pronađe cjepivo koje će potencijalno spasiti stotine života ako se zaraza koronavirusom pretvori u pandemiju, javlja Hina.

Izvor: Dnevnik.hr

Podijeli objavu