Podijeli objavu

Rusija je u srijedu u Ujedinjenim narodima blokirala britanski nacrt rezolucije o Libiji odbijajući, navode diplomati, riječ “plaćenik” u tekstu, zbog čega je malo vjerojatno da će Vijeće sigurnosti glasovati do kraja tjedna.

“Problematično je nekoliko članaka rezolucije”, rekao je novinarima ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja, ne ulazeći u pojedinosti, nakon sjednice Vijeća sigurnosti koju je Moskva žurno zatražila. “Odlučili smo nastaviti razgovore s drugim” partnerima u Vijeću, dodao je.

Rusija je nešto ranije prekinula postupak odobravanja teksta koji bi omogućio glasovanje u četvrtak ili u petak.

Po dokumentima u koje je France Presse dobio uvid, Moskva traži da se riječ “plaćenik” u britanskom nacrtu zamijeni izrazom “strani teroristički borci” u članku u kojemu se ističe “zabrinutost” Vijeća sigurnosti zbog njihove “sve veće prisutnosti u Libiji”.

Od diplomatskog izvora se doznaje da je Velika Britanija u razgovorima koji traju više od dva tjedna imala teškoća ne samo s Rusijom, nego i sa Sjedinjenim Državama, javlja Hina.

Tako je Washington zahtijevao da se u tekstu izrijekom spomenu “ruski plaćenici iz skupine Wagner”, ali je poslije ublažio zahtjev i pristao samo na “plaćenike”.

Rusiju već mjesecima optužuju da sudjeluje u organiziranju dolaska tisuća plaćenika privatne ruske skupine Wagner u Libiju, koji se bore za maršala Halifu Haftara koji od travnja pokušava zauzeti Tripoli, ali Moskva niječe bilo kakvu umiješanost, prenosi Glas Istre.

Podijeli objavu