Podijeli objavu

Uzimanje prostora bolnici da se zidaju stanovi, prenamjena sportskih i zelenih površina u stambene i poslovne, smanjivanje najmanjeg razmaka između zgrada, samo su neke od izmjena GUP-a pored kojih čak i megalomanski Manhattan postaje sporedan

Na kontroverzni GUP-u, za koji Bandić tvrdi da nije “njegov nego Grada Zagreba” te kako će “do zadnje kapi svog života braniti interes i dobrobit Zagrepčana”, podnesen je čak 91 amandman.

“Ovako se nešto još nikada nije dogodilo prilikom izglasavanja ijednog plana u Hrvatskoj, a samo po sebi govori i o (ne)kvaliteti prijedloga Izmjena i dopuna GUP-a. Ovakvo korištenje zastupničkih prava, obveza i ovlasti, kojima se mijenja značajna površina zaštitnih zelenih površina u stambene i mješovite, ukazuje na činjenicu da gradski zastupnici ne promatraju ili nemaju želju i volju za dugoročan razvoj grada, nego su vođeni partikularnim interesima pojedinaca, bez sagledavanja grada u cjelini”, oštro je reagiralo Društvo arhitekata Zagreba.

Nakon trosatne rasprave, Odbor za prostorno uređenje ipak je odlučio da su admandmani podneseni sukladno proceduri.

HDZ je već ranije objasnio što traže u svojih 15 amandmana, a Jutarnji je pročešljao šumu od 71 amandmana koje je podnijela Bandićeva stranka i šest koliko ih je podnio sam Bandić.

Bandić tvrdi da čuva zelenilo…

Kako bi očuvao svoju sliku gradonačelnika koji sluša Zagrepčane, petim amandmanom predlaže ukidanje planiranog koridora produženja prometnice kroz kvartovski park u naselju Središće. Prijedlog prema kojem bi lokalno stanovništvo zbog produženja prometnice ostalo bez javnog parka izazvalo je veliko ogorčenje i pobunu stanovnika tog zagrebačkog naselja. Sada Bandić tvrdi kako izmjenom tog prijedloga “izražava duboko uvažavanje i priznanje stanovnicima Središća na brizi za svoje naselje i djecu te njihovim naporima da svim stanovnicima život u naselju učine ugodnijim i humanijim”.

…a njegova stranka šalje bagere

No, njegova stranka, čini se, ne slaže se s gradonačelnikom jer mnogobrojnim amandmanima na GUP predlaže “prekategorizaciju” velikog broja gradskih prostora prvotno ucrtanih kao zelene površine ili površine namijenjene za sportske sadržaje u prostore za izgradnju stambenih ili stambeno-poslovnih prostora ili dizanje katova.

Zidanje katova u centru

Konkretno, u samom središtu grada predlaže se povećanje koeficijenta iskoristivosti građevne čestice. Naime, tvrdi se kako donjogradski blok Ilica – Preobraženska – Preradovićev trg- Varšavska – Gundulićeva ima koeficijent iskoristivosti 4,5 te se predlaže da se u prijedlogu GUP-a koeficijent 3,0 zamijeni sa 4,5 kako bi se i u ostalim gradskim blokovima omogućila gradnja pod istim uvjetima.

Tri podzemne garaže

U amandmanima su se pojavili i prijedlozi za izgradnju nekoliko podzemnih garaža. Tako se predlaže izgradnja podzemne garaže na dijelu Trga dr. Franje Tuđmana, na Trgu J. F. Kennedyja te na Trgu K. Ćosića, iza hotela Panorama.

Susjedima se viri kroz prozor

Također, predlaže se i da zgrade mogu biti puno bliže jedna drugoj. U prijedlogu GUP-a navodi se da udaljenost takve zgrade od međe mora biti barem 15 metara. Sada se predlaže udaljenost od devet metara, uz obrazloženje da je 15 metara neracionalno korištenje građevinskog zemljišta.

Uzimaju prostor bolnici da zidaju stanove

Bolnici Sestara milosrdnica želi se oduzeti prostor koji joj je prema prijedlogu GUP-a namijenjen za neko buduće proširenje. Jer, tvrdi Bandićeva stranka, bolnica i sada ima dovoljno prostora za eventualno proširenje, a prostor će se bolje iskoristiti ako se i tamo zidaju stambeni prostori.

Nema prostora za sportske komplekse, za poslovne prostore ima

No, daleko od toga da je samo centar grada na udaru. U  Markuševcu, kod ulice Štefanovec, za prostor prvotno predviđen za sportski sadržaj predlaže se izgradnja poslovnih prostora. Objašnjenje je da prostor nije dovoljno velik za sportske sadržaje. Istovjetno objašnjenje je i uz amandman za prostor u Veslačkoj ulici. Tamo je također predviđena izgradnja sportskog objekta, a sada se tvrdi kako za to nema dovoljno mjesta pa se amandmanom predlaže prenamjena u zemljište za izgradnju poslovnih prostora.

Bandićeva stranka predlaže i da se na velikom prostoru ograđenom Avenijom Gojka Šuška i Svetošimunskom cestom, umjesto sportskih sadržaja, gradi poslovno-stambeni kompleks. Tvrde da je ta lokacija nepodobna za sportske sadržaje.

Brišu zeleni pojas radi solarne elektrane?!

U Gornjoj Dubravi na prostoru gdje je prijedlogom GUP-a predviđen zeleni pojas, bandićevci sada predlažu izgradnju stambeno-poslovnih objekata. Pojašnjavaju kako je prenamjena potrebna jer su brežuljci Gornje Dubrave idealni za izgradnju solarne elektrane.

Amandmanima se žele prenamijeniti i zelene površine u ulici Medveščak i na Bukovačkoj cesti. I tu se predlaže izgradnja stambenih prostora.

Podijeli objavu