Podijeli objavu

Iran bi trebao povećati svoju vojnu snagu da spriječi rat, rekao je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei na skupu zapovjednika zračnih snaga u subotu odbacujući američke sankcije zemlji kao “kriminalni čin”.

“Trebali bismo biti snažni da spriječimo svaki rat protiv zemlje. Da smo slabi, ohrabrili bismo svoje neprijatelje da napadnu Iran”, rekao je Hamnei, a prenijela državna novinska agencija IRNA.

Islamska Republika obećala je povećati svoju vojnu snagu unatoč sve jačem pritisku zapadnih zemalja da smanji njezine vojne kapacitete, uključujući balistički program.

Napetosti između Teherana i Washingtona pojačale su se od 2018. kad je američki predsjednik Donald Trump napustio sporazum sklopljen 2015. između Irana i svjetskih sila pod kojime je Teheran prihvatio ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija.

“Nakon revolucije njihov cilj bio je zaustaviti nas u tome da imamo jaku vojsku i jake zračne snage … ali pogledajte nas sada. Čak proizvodimo i avione. Njihov pritisak pretvorili smo u mogućnosti”, rekao je Hamnei a prenijela državna televizija.

Iran obilježava 41. godišnjicu Islamske revolucije u kojoj je 1979. svrgnut šah Mohamed Reza Pahlavi, kojeg je podržavao SAD.

Washington je ponovno nametnuo sankcije kojima je želio zaustaviti sav iranski izvoz nafte nastojeći prisiliti Iran na pregovore za postizanje opsežnijeg sporazuma.

Hamnei, koji je odbacio američke sankcije kao “kriminalni čin”, zabranio je iranskim dužnosnicima da pregovaraju sve dok se SAD ne vrati dogovoru i ukine sve sankcije.

Rekao je da bi Iran trebao udaljiti svoju ekonomiju od ovisnosti o izvozu nafte.

Iran i SAD bili su na rubu rata početkom siječnja kad je iranski najistaknutiji general Kasim Sulejmani ubijen u američkom napadu dronom na konvoj u Bagdadu, javlja Hina.

Teheran je odgovorio napadima projektilima na američke mete u Iraku.

Iranska televizija rekla je da je ubijeno 80 “američkih terorista” i da su uništeni američki helikopteri i vojna oprema no nisu to potkrijepili dokazima, donosi Nacional.hr.

Podijeli objavu