Podijeli objavu

‘Ono što se sada događa, već sada se reflektira u nekakav potencijalni budući trend za parlamentarne izbore i i sigurno će HDZ i s verzijom A i verzijom B ostati ne samo bez dijela birača, nego i dijela kapaciteta za ono što bi bio dodatni koalicijski potencijal’

Politički analitičar Ivica Relković je u Dnevniku N1 razgovarao o predstojećim izborima unutar HDZ-a i o tome kako bi se ta borba mogla odraziti na samu stranku. U ponedjeljak će sadašnji šef stranke, Andrej Plenković, službeno podnijeti svoju kandidaturu pa je politički analitičar upitan je li Plenković siguran pobjednik.

HDZ OVO NE ŽELI ČUTI, ALI ANALITIČAR TVRDI: ‘Bez obzira tko bio na čelu stranke, nakon ove ‘bitke’ sigurno ostaju bez dijela birača’ 1
Ivica Relković Foto: Screenshot N1Foto: N1

“Prema dosadašnjim nekakvim pozicijama, da, međutim, to ne znači da Plenković može biti pobjednik koji će nakon toga slaviti pobjedu, jer mi vidimo da se HDZ nalazi u jednom popriličnom neću reći raskolu, ali redefiniranju. To redefiniranje će bitno utjecati na kapacitet onoga što će se dogoditi za parlamentarne izbore – i u A i u B verziji. I u pobjedi i u porazu Andreja Plenkovića”, kazao je Relković za N1.

‘Spas za HDZ 2016. bilo je lice Andreja Plenkovića’

U Plenkovićevu timu našli su se i Tomo Medved te Zdravka Bušić za koje neki tvrde da su pokušaj Plenkovićevog okupljanja oko desnog tijela. Relković to komentira time da je HDZ 2016. tražio spasitelja kojeg je i pronašao u Plenkoviću.

HDZ OVO NE ŽELI ČUTI, ALI ANALITIČAR TVRDI: ‘Bez obzira tko bio na čelu stranke, nakon ove ‘bitke’ sigurno ostaju bez dijela birača’ 2

“Mi moramo znati da je i taj i takav HDZ 2016. godine tražio spasitelja. Spasitelja su našli u nečemu što prema van može dobro proći, to je bilo lice Andreja Plenkovića. Jesu li oni s njim bili zadovoljni od početka ili ne, to je ono što se u HDZ-u lomi na različite načine. Neki su bili i najbliži suradnici Andreja Plenkovića, kao Stier. Međutim, HDZ je uvijek morao spojiti sve, pa i ovo nije iznanađujujjće što Plenković time pokušava spasiti taj dio struje i možda za budućnost ostaviti što jedinstveniji HDZ”, veli Relković.

Hoće li se predizborna borba odraziti na parlamentarne izbore?

“Nakon svake borbe ostaju ožiljci”, odgovorio je Relković na pitanje hoće li se ova predizborna borba unutar stranke odraziti na parlamentarne izbore. Ipak, smatra da bez obzira tko bio na čelu HDZ-a da će nakon ove “bitke” HDZ ostati bez dijela birača.

“I ono što se sada događa, već sada se reflektira u nekakav potencijalni budući trend za parlamentarne izbore i i sigurno će HDZ i s verzijom A i verzijom B ostati ne samo bez dijela birača, nego i dijela kapaciteta za ono što bi bio dodatni koalicijski potencijal. Jer ako bude ožiljaka, čak i u verziji pobjede Mire Kovača, mi možemo imati situaciju da nemamo dovoljno za većinu. Koga će tada HDZ tražiti za većinu? Mi ne vidimo više na sceni nekoga tko bi bio spreman uskočiti kao što je sada HNS ili netko drugi, dakle, mi ne znamo postoji li takav kapacitet ili bi li HDZ desniji od onoga što je sada s Andrejem Plenkovićem bio uopće potencijal za takav dodatni kapacitet”, naglasio je Relković.

Kosor tvrdi: Šanse Mire Kovača nisu tako beznačajne

Kampanju i šanse kandidata u unutarstranačkim izborima u HDZ-u komentirala je u Dosjeu RTL-a Danas i bivša premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor.

“Mislim da se Karamarko neće kandidirati, a ako bi se kandidirao, onda bi to išlo na ruku Andreju Plenkoviću”, kazala je Kosor i objasnila da bi se u tom scenariju mnogi grupirali oko Plenkovića kako bi se “anulirala desna struja u stranci”. Istaknula je da je odlično za HDZ što će po prvi puta po načelu “jedan član – jedan glas” moći birati između više kandidata za predsjednika.

“Šanse Mire Kovača nisu tako beznačajne kako se to u javnosti čini, no sigurno je da prednost ima Andrej Plenković jer je predsjednik Vlade”, kazala je Kosor te istaknula da Kovač ima “dobar tim”. Podsjetimo, Kovač je svoju kandidaturu objavio sa saborskim zastupnikom i bivšim ministrom Davorom Ivom Stierom i vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom.

“Miro Kovač je i na parlamentarnim izborima u zahtjevnoj izbornoj jedinici osvojio respektabilan broj preferencijalnih glasova, više od 14 tisuća. Ti su glasovi bili, prije svega, glasovi HDZ-ovaca. On relativno dobro stoji zato što je bio ministar vanjskih poslova, bio je diplomat”, kazala je i dodala da nije netko bez prošlosti koja bi odgovarala članicama i članovima HDZ-a.

U Plenkovićevom timu je ratni general i ministar Damir Krstičević, ministar obrane Tomo Medved, ministar Oleg Butković, župan Ivan Anušić, saborski zastupnik Branko Bačić te Zdravka Bušić.

“Plenković je posegnuo za onim za čime, u nekim običajima, posegnu mladenke – nešto novo, nešto staro, nešto plavo i nešto posuđeno”, kaže Kosor i dodaje da su članovi Plenkovićeva tima očekivani. “No, jako je gledao na činjenicu da mu Miro Kovač dolazi s desna sa svojim jakim timom u kojem su Penava i Stier. Izborom svojih članova je htio odgovoriti”, kazala je Kosor.

‘Čudi me kada se govori da su u Plenkovićevom timu jaki kandidati ‘

Bivšu predsjednicu HDZ-a čudi što kada se govori o Plenkovićevu timu se kaže da su to jaki kandidati HDZ-a s kontinuitetom.

“Neću govoriti o prošlosti Zdravke Bušić. Ali je činjenica da je ona, kada je Ivić Pašalić od Ive Sanadera izgubio izbore u HDZ-u, otišla iz stranke s Pašalićem koji je osnovao svoju stranku. Ona u tih 10 godina, kad je HDZ ostvario najveće uspjehe i postignuća nakon osamostaljenja, ulazak u NATO, završetak pregovora i popisivanje pristupnog ugovora s EU, nije bila članica HDZ-a. Vratila se dolaskom Karamarka 2012. godine. Anušić se tek 2011. upisao u stranku…”, kazala je Kosor.

Mnogi kritičari Andreja Plenkovića govore da je HDZ otišao previše ulijevo, no Kosor s njima ne dijeli stav. “Kada pogledate strukturu i vodstvo stranke, ali i poteze Andreja Plenkovića koje je vukao kao predsjednik Vlade, nema niti jednog poteza koji bi se mogao karakterizirati kao odlazak u lijevo. Osim neprincipijelne koalicije s HNS-om, koaliranje s Bandićem i opstanak Vlade s onima koji su pretrčali iz SDP-a”, kazala je Kosor te dodala da je to jedna druga priča.

‘Ipak, Plenković realno ima najveće šanse’

Podsjetila je da su unutarstranački izbori uvijek izazivali tektonske poremećaje u strankama.

“Teško je predviđati što će se događati. No, dva puta relativno loših izbornih rezultata za Andreja Plenkovića u HDZ-u neće biti neki veliki plus na unutarstranačkim izborima. No, mislim da realno ima najveće šanse, ali i da ovim izborima u HDZ-u priča neće završiti jer slijede parlamentarni izbori. Eventualni neuspjeh HDZ-a bi ponovno otvorio cijelu tu priču i može se dogoditi da bude izabran Plenković, ali to se može dogoditi i Kovaču, a da za zamjenike i potpredsjednike budu izabrani ljudi većinom iz suprotnog tabora”, zaključila je Kosor.

Podijeli objavu