Podijeli objavu

Oglasi njemačkih tajnih službi kojima vrbuju buduće suradnike mogu se vidjeti u autobusima, tramvajima i vlakovima javnog prometa, ali i u svlačionicama fitness-klubova u Berlinu i okolici

U potrazi za IT-stručnjacima njemačke sigurnosne službe stavljaju oglase u sredstva javnog prometa i fitness-klubove. Nadaju se da će tako doći do najboljih kandidata za popunjavanje radnih mjesta, piše Deutsche Welle.

Podzemna željeznica u Berlinu nije samo sredstvo javnog prometa nego ponekad i mjesto neobičnih ponuda posla. “U tajnosti činiti dobro” – slogan je kojim Savezna ustanova za zaštitu ustavnog poretka vrbuje znanstvenike, studente i buduće suradnike. Slično zvuči i poruka Savezne kriminalističke službe BKA: “Činiti pravu stvar.” Takvi oglasi ne susreću se samo u autobusima, tramvajima i vlakovima berlinskog javnog prometa BVG, nego i u svlačionicama fitness-klubova u Berlinu i okolici.

Dramatična ‘borba za talente’

I kod njemačke tajne službe za inozemstvo BND-a imaju više od 30 nepopunjenih radnih mjesta, od čega je oko polovica za kompjutorske stručnjake. A savezna policija bi ove godine trebala zaposliti 2150 ljudi. Da bi se našlo dovoljno ljudi za popunjavanje svih radnih mjesta kriteriji su sniženi. Dopušteno je više pravopisnih pogrešaka nego ranije, a kod testiranja tjelesne spremnosti izbačeni su skokovi u dalj i sklekovi, a uvedeno trčanje štafete.

Gotovo sve državne i javne ustanove, a ne samo policija, traže IT-stručnjake. I to ne samo za borbu protiv cyber-kriminala i internetsku sigurnost nego i za područje društvenih medija, kaže Thomas-Gabriel Rüdiger, kriminolog na Visokoj policijskoj školi pokrajine Brandenburga u razgovoru za DW. “Naći odgovarajuće ljude za nepopunjena radna mjesta je velik izazov i na saveznoj i na pokrajinskoj razini”, kaže Rüdiger.

Hans-Wilhelm Dünn iz njemačke udruge za internetsku sigurnost Cyber-Sicherheitsrat Deutschland e.V. smatra da oglasi Savezne kriminalističke službe i Ustanove za zaštitu ustavnog poretka jasno pokazuju kako dramatična je u međuvremenu postala “borba za talente”. Ova udruga sa sjedištem u Berlinu za sebe kaže da je politički neutralna i da savjetuje poduzeća, ustanove i političare u vezi s internetskom sigurnošću i cyber-kriminalom.

Pitanje novca i imidža

Zašto ustanovama nedostaju stručnjaci?

“S jedne strane se radi o novcu. Dobar IT-stručnjak može u privatnim tvrtkama dobiti plaću kakva je nezamisliva u javnim službama”, kaže Rüdiger.

Osim toga, imidž javnih ustanova ne može se uspoređivati sa startupovima ili drugim poduzećima, napominje on dodajući da mnogi ne povezuju javne ustanove s kreativnim poslom.

Javne ustanove moraju konkurirati sa slobodnim tržištem, kaže Hans-Wilhelm Dünn.

“S obzirom na to da ima premalo apsolvenata za previše nepopunjenih radnih mjesta, više informatičara se odlučuje za dobro plaćene poslove u IT-tvrtkama.” Osim toga, IT-sigurnost nije najprivlačnija kvalifikacija u životopisu informatičara, smatra Dünn.

NJEMAČKE TAJNE SLUŽBE NA NEOBIČAN NAČIN TRAŽE SURADNIKE: Oglase su postavili u javni prijevoz i fitness-klubove 1
foto: V.Esipov/DW

Analogne ustanove u zemlji visoke tehnologije

Nedostatak IT-stručnjaka Thomas-Gabriel Rüdiger objašnjava činjenicom da se cijelo njemačko društvo prekasno počelo prilagođavati digitalizaciji.

Slično stvari vidi i Hans-Wilhelm Dünn: “Birokracija u Njemačkoj zaostaje za razvitkom. Tko danas želi zatražiti novu putovnicu u većini općina mora osobno doći u ured, čekati i predati zahtjev sasvim analogno na papiru.” U najnovijem izvještaju o digitalizaciji državne uprave unutar EU-a (“Digital Economy and Society Index”) Njemačka je na 26. mjestu od 28 članica.

“Samo Italija i Grčka imaju analognije vlasti”, kaže Dünn, što je, po njegovu mišljenju, nedopustivo za zemlju visoke tehnologije kao što je Njemačka.

Dünn zato upozorava da zastarjeli procesi i nedostatak umrežavanja sigurnosnih službi i policije u najgorem slučaju mogu dovesti do sprječavanja kaznenog gonjenja i prikupljanja obavještajnih informacija.

I Ministarstvo vanjskih poslova treba IT-stručnjake

“To se mora žurno mijenjati. Programom ‘Policija 2020’ trebali bi biti objedinjeni i centralizirani deseci decentralnih podatkovnih datoteka, rascjepkanih IT-arhitektura i posebnih rješenja”, kaže ovaj stručnjak. Taj projekt je važan korak, ali za njegovo ostvarenje će trebati još više godina, smatra on.

Odjel za medije tajne službe BND-a uopće nije odgovorio na upit DW-a upućen e-mailom. A Savezna ustanova za zaštitu ustavnog poretka odbila je bilo kakav komentar kampanje “U tajnosti činiti dobro!”.

U međuvremenu se u berlinskoj podzemnoj željeznici pojavila reklama još jedne ustanove, Saveznog ministarstva vanjskih poslova. I ono traži IT-stručnjake pod geslom “Diplomacija i digitalno – Vaša IT-karijera u Ministarstvu vanjskih poslova!”.

Podijeli objavu