Podijeli objavu

Vlasti zemalja pozvale su građane da ostanu u kućama i zatvorenim prostorima, podalje od drveće i grana koje padaju.

Oluja Ciara koja je pogodila Veliku Britaniju i sjevernu Evropu izazivajući olujne udare vjetra i obilnu kišu, a osim odgađanja avionskog i željezničkog saobraćaja, dovela je i do zatvaranja luka, odgađanja fudbalskih utakmica i kulturnih dešavanja.

Vlasti zemalja pozvale su građane da ostanu u kućama i zatvorenim prostorima, podalje od drveća i grana koje padaju, objavio je AP.

Oluja, nazvana po britanskoj meteorološkoj službi, donijela je širom zemlje jake udare vjetra od 150 kilometara na sat na Bijelom ostrvu i sela Aberdaron na sjeveru Velsa, a pojedine plaže i stijene potpuno su nestale u velikim talasima, prenio je Tanjug.

Meteorološka služba je izdala u Velikoj Britaniji više od 250 upozorenja od poplava, a upozoreni su i građani i turisti da izbjegavaju prilaze vodi radi pravljenja selfieja.

Stanovnici jednog grada na sjeverozapadu Engleske pokušavaju da zaštite svoje kuće od poplave zbog porasta nivoa rijeke Eden koja je izašla iz svog korita.

Otkazani letovi i željeznički saobraćaj

Najmanje deset britanskih željezničkih kompanija izdalo je upozorenje putnicima da ne putuju, dok je 20 kompanija saopštilo da se očekuju kašnjenja.

Vjetar je oštetio električne kablove, pa su brojne željezničke pruge zakrčene granjem koje je na njih palo.

Pojedini letovi su otkazani sa londonskih aerodroma, a na aerodromu Heathrow nekoliko aviokompanija je konsolidovalo letove kako bi se broj otkazanih letova smanjio.

Britanska aviokompanija ponudila je da ponovo rezerviše letove korisnicima domaćih i letova po Evropi na aerodromima Heathrow, Gatwick i London City.

Lufthansa je najavila da će najkasnije do utorka ujutro letovi biti otkazivani.

Letovi su otkazivani ili odgađani i na briselskom aerodromu.

Zatvorene luke

Dvije velike luke na La Mancheu – Dover u Engleskoj i Calais u Francuskoj – prekinule su saobraćaj zbog velikih talasa, a Dover je kasnije djelimično otvoren za neka poslovanja.

Trajekti nisu saobraćali preko La Manchea i u regionu, prije svega u Irskom i Sjevernom moru.

Zatvoren je bio i most Humber na sjeveru Engleske, što je drugi put u historiji tog mosta da se zatvara.

Svoje uobičajene aktivnosti je izmijenila čak i kraljica Elizabeta Druga koja nije prisustvovala službi u Andringhamu, kako bi izbjegla oluju.

U Irskoj zbog oluje nije bilo struje, a meteorološka služba je upozorila da kombinacija visoke plime i loši vremenski uslovi mogu dovesti do priobalnih poplava, prije svega na zapadu i sjeverozapadu zemlje.

Francuski gradovi u blokadi

Zbog nevremena i sjever Francuske je ostao bez struje, a vlasti te zemlje su upozorili građane i turiste da ostanu u zatvorenom prostoru radi lične sigurnosti.

U Luksemburgu i njemačkom Koelnu naređeno je da u ponedjeljak djeca ostanu u kućama i ne idu u škole kako bi izbjegli putovanje po lošim uslovima.

U Danskoj su meteorolozi upozorili na orkanske udare vjetra, a otkazani su i pojedini avionski letovi.

U toj zemlji upozoreni su i motociklisti da ne voze i ne prelaze velike mostove, uključujući i most koji povezuje istočnu i zapadnu Dansku.

Oluja se očekuje i na jugu Norveške i zapadnim dijelovima Švedske, dok su u brojnim zemljama otkazane fudbalske utakmice, trke konja, ragbi mečevi i druga dešavanja, poput meča Premijer lige između Manchester Citya i West Hama.

Utakmice su otkazane i u Holandiji, Belgiji i Njemačkoj, prenio je Tanjug.

Izvor: Agencije

Podijeli objavu