Podijeli objavu

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak neugodno se iznenadila kad je pročitala da ravnatelji škola putuju na “stručno usavršavanje” u New York gdje će od 7 dana provesti pet sati u jednoj školi, dok će ostalo vrijeme provesti u razgledavanju New Yorka, shopping izletu do susjednog New Jerseyja, krstarenju, večerama i druženju s hrvatskim franjevcima.

Od škola čiji ravnatelji odlaze u SAD zatražila je hitno očitovanje. Od njih traži da joj dostave kompletan plan puta i zašto idu na njega. Za Index je navela da se iz informacija objavljenih na Index Istragama teško može iščitati da se ovdje radi o stručnom usavršavanju.

“Ministrica je neugodno iznenađena informacijama koje je Index otkrio i zatražit će još danas hitna očitovanja od ravnatelja svake škole. Nema dileme da je imperativ u čitavoj priči odgovornost prema novcima poreznih obveznika jer sustav obrazovanja mora biti primjer odgovornog i transparentnog ponašanja. Ministarstvo potiče mobilnost odgojno-obrazovnih radnika s ciljem podizanja kvalitete obrazovanja i stručnog usavršavanja, ali to mora biti cilj putovanja što se teško može pročitati iz informacija koje ste otkrili i zato ćemo zatražiti cjelovitu informaciju od svakog ravnatelja”, stoji u odgovoru Ministarstva.

Podsjetimo, Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja organizirala je “studijsko” putovanje za ravnatelje u New York. Index Istrage posjeduju dokument kojim se ravnatelji pozivaju na sedmodnevno putovanje na koje kreću ovog tjedna, 13. veljače, i vraćaju se 19. veljače te dokument u kojem stoji završni plan putovanja iz kojeg je vidljivo da će u sedam dana posjetiti samo jednu školu, dok su ostali dani rezervirani za razgledavanje New Yorka, shopping izlet do susjednog New Jerseyja, krstarenje, večere, druženje s hrvatskim franjevcima…

Iako se formalno radi o stručnom usavršavanju, to se svelo na petosatni posjet jednoj školi u New Yorku.

Sedmodnevno putovanje u New York košta oko 13.000 kuna po glavi, a ako ravnatelji žele boraviti u jednokrevetnim sobama, onda se penje na oko 18.000 kuna po osobi. U to su uključene aviokarte i 5 noćenja s doručkom u hotelu.

Na pitanje tko im to plaća, predsjednica Udruge Suzana Hitrec za Index Istrage je rekla da nema podatke o tome, međutim Index Istrage su iz razgovora s ravnateljima doznale da se to financira od novca škole, a škole financiraju građani koji pune proračun. Neki od ravnatelja koji putuju u New York potvrdili su Indexu da će za stručno usavršavanje”u New Yorku uzeti i dnevnice.

Izvor: Dnevno.hr

Podijeli objavu