Podijeli objavu

Sezona gripe u Sloveniji je blizu vrhunca, u bolnicama je trenutno preko 700 osoba, a ima i smrtnih sučajeva, iznijeli su u srijedu na konferenciji za novinare u Ljubljani slovenski infektolozi.

“Hospitalizirano je više od 700 ljudi, na intenzivnim odjelima je 45 pacijenata s gripom i 36 pacijenata zaraženih respiratornim sincicijskim virusom (RSV)”, kazala je Tatjana Mrvič iz klinike za infekcijske bolesti ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC), dodavši da se broj oboljelih u zadnje vrijeme stabilizira i ne povećava.

Do sada je, navela je, zabilježeno i više smrtnih slučajeva. Od posljedica gripe umrlo je devet pacijenata i pet pacijenata s RSV-om.
Kako su istakli slovenski infektolozi iz UKC-a, u prvom navalu gripe najprije su oboljevala djeca, ali je sada sve više odraslih s gripom i sličnim infekcijama. Među umrlima nije bilo djece.

Za razliku od djece kod kojih je pojava bolesti bila masovna, ali se odvija uglavnom bez komplikacija, kod starijih s kroničnim bolestima dolazi do pogoršanja stanja, npr. popuštanja rada srca, teškoća s funkcijom bubrega, zbog čega u bolnici ostaju duže, a češći su i smrtni slučajevi.

“Ocjenjujemo da je gripa na vrhuncu i da broj oboljelih više ne raste onako kao prijašnjih tjedana. Najpogođenija je skupina djece do 14 godina, ali i tinejdžeri od 15. do 18. godine”, kazala je predstojnica klinike za infekcijske bolesti Tatjana Lejko Zupanc, dodavši da se ne sjeća da je do sada u sezoni gripe ona tako pogađala mlađu populaciju.

Slovenski infektolozi upozoravaju da je u zemlji i dalje problem preniske procijepljenosti protiv sezonske gripe, a po njihovim podacima od djece oboljele od virusne gripe koje imaju na odjelu nijedno nije bilo vakcinirano, javlja Hina.

Istaknuli su i problem premalog broja bolesničkih postelja u sezoni gripe te upozorili da se u Europi sezona gripe joj nikako nije završena, pa za cijepljenje još nije kasno.

Kako prenose slovenski mediji, gripa i druga virozna oboljenja u Sloveniji haraju već četiri tjedna, što se odražava i na velik izostanak djece i učenika u vrtićima i školama, a trenutno u nekim ljekarnama nedostaju i neki klasični lijekovi za gripu poput sirupa Daleron i Calopol, navodi N1.

Podijeli objavu