Podijeli objavu

Razlog, naime, leži u uredbi EU (2019/518) koja je u prosincu obvezala banke da izjednače naknade za prekogranična plaćanja u eurima unutar Unije s plaćanjima u nacionalnoj valuti

Nakon što su uveli naplatu za podizanje gotovine u banci, OTP banka građanima je uvela i naknadu za kunske transakcije iz druge banke, prenosi Poslovni.

Klijent OTP-a odsad će plaćati dvije kune svojoj banci u slučaju da mu netko pošalje novac iz druge banke. OTP je zasad jedina banka koja je odlučila naplaćivati primanje gotovine, barem kad je riječ o fizičkim osobama.

“OTP banka od 15. prosinca naplaćuje naknadu od dvije kune za eksterne priljeve u kunama ako je priljev iz druge banke. Od naplaćivanja te naknade izuzete su uplate plaća i ostalih redovnih primanja, uplate po računima maloljetnih osoba, uplate zaštićenih primanja, alimentacija, darova, potpora, humanitarnih primanja i dr.”, kažu u banci.

Naknada za priljeve u kunama

Teško je reći što stoji iza te odluke:

“Razlog naplate naknade su transakcijski i paušalni troškovi koje banka plaća operaterima platnih sustava u zemlji i inozemstvu”, kratko kažu u OTP-u.

Na internetskoj stranici OTP-a stoji detaljenije objašnjenje. Razlog, naime, leži u uredbi EU (2019/518) koja je u prosincu obvezala banke da izjednače naknade za prekogranična plaćanja u eurima unutar Unije s plaćanjima u nacionalnoj valuti. Tako je OTP smanjio, između ostalog, naknadu za eksterne devizne priljeve sa 7,5 na dvije kune, no istodobno odlučila naplatiti dvije kune za priljeve u kunama (iz druge banke).

Druge su banke zato povećani trošak odlučile nadoknaditi na drukčiji način pa su tu naknadu odlučile naplaćivati samo tvrtkama, ali ne i građanima.

Podijeli objavu