Podijeli objavu

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta ojačao i prošloga tjedna, drugoga zaredom, a ponajviše prema euru, što se zahvaljuje naznakama ubrzanja rasta američkog gospodarstva, dok europsko stagnira.

Tečaj eura prema dolaru pao na najniže razine u dvije i pol godine 1

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,45 posto, na 99,14 bodova, najvišu razinu u četiri mjeseca.
Pritom je tečaj eura prema dolaru potonuo 1,1 posto, na 1,0830 dolara, najnižu razinu u dvije i pol godine.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara ostala je na tjednoj razini nepromijenjena, na 109,75 jena.

Pritisak na euro posljedica je loših makroekonomskih pokazatelja iz eurozone.

Prema izvješću Eurostata, u posljednjem lanjskom tromjesečju gospodarstvo eurozone poraslo je samo 0,1 posto na kvartalnoj razini, nakon 0,3-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

Pritom je njemačko gospodarstvo, lokomotiva eurozone, u posljednja tri mjeseca prošle godine stagniralo, što je iznova potpirilo strah od recesije.

Tečaj eura prema dolaru pao na najniže razine u dvije i pol godine 2

Na godišnjoj razini gospodarstvo eurozone poraslo je u posljednjem lanjskom tromjesečju 0,9 posto, a ni podaci na početku ove godine nisu baš ohrabrujući.

S druge strane, američko gospodarstvo raste više od 2 posto na godišnjoj razini, a posljednji podaci ukazuju da bi se na početku ove godine rast mogao i ubrzati.

To je glavni razlog jačanja dolara prema euru.

U izvješću Kongresu prošloga je tjedna predsjednik američke središnje banke Jerome Powell poručio da gospodarstvo, koje raste 11. godinu zaredom, i dalje pokazuje otpornost, ali da središnja banka pažljivo prati koronavirus i druge potencijalne prijetnje.

To je na tržištu shvaćeno kao najava da će monetarna politika ove godine vjerojatno ostati popustljiva.

S obzirom na slabosti gospodarstva eurozone, isto tako se očekuje da će Europska središnja banka (ECB) zadržati labavu monetarnu politiku, a možda je i dodatno popustiti.

U fokusu ulagača bilo je i širenje koronavirusa, dok se pokušavaju procijeniti posljedice epidemije na kinesko gospodarstvo, s obzirom na sve veći broj smrtnih slučajeva u Kini, kao i novozaraženih.

Doduše, u Kini se radnici vraćaju na posao nakon produženih novogodišnjih praznika, no taj proces ide polagano. Zbog toga analitičari dodatno smanjuju procjene rasta kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju.

Tako analitičari Capital Economicsa procjenjuju da će rast kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje potonuti za 4 postotna boda, na samo 2 posto, dok bi na kvartalnoj razini bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti oko 2,5 posto.

Zbog toga se očekuje da će zemlje u regiji i najveći trgovinski partneri Kine zadržati popustljivu monetarnu politiku kako bi se spriječile veće gospodarske štete.

Kineske vlasti već su smanjile ključne kamatne stope i ubrizgale u gospodarstvo milijarde dolara kako bi poboljšale likvidnost, a očekuju se i nove poticajne mjere.

Autor: HINA

Podijeli objavu