Podijeli objavu

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je preinačio kaznu Rodu Blagojevichu, bivšem guverneru Illinoisa osuđenom za korupciju zbog prodaje mjesta u Senatu, a pomilovao je 11 osoba, među njima Michaela Milkena, poznatog kao kralja “junk obveznica”, prenose agencije.

Blagojevich, koji je u Trumpovu reality showu “Celebrity Apprentice” sudjelovao 2010., dok je čekao suđenje, služi kaznu zatvora od 14 godina zbog prevare, iznude i traženja mita u vrijeme dok je bio guverner Illinoisa.

“To je bila užasno velika, smiješna presuda”, rekao je Trump, nekada kralj nekretnina koji je producirao tv-reality prije nego što je osvojio predsjedničku nominaciju republikanaca, prenosi agencija dpa.

Blagojevich (63), je smijenjen 2009., optužen da je pokušao prodati ili ‘trampiti’ mjesto u Senatu koje je napustio Barack Obama nakon što je 2008. izabran za predsjednika Sjedinjenih Država čime je guverner dobio ovlasti da ga popuni.

Vrhovni sud je 2018. odbacio Blagojevichevu molbu za smanjenjem kazne koja je trebala, da nije preinačena, završiti 2026.

Demokrat Blagojevich je pokušao prikazati sebe kao žrtvu prerevnog i politički motiviranog državnog odvjetništva što je, ocjenjuje agencija Reuters, bila vijest koja je naišla na razumijevanje predsjednika Trumpa i njegovih pristaša.

Trump je u utorak pomilovao 11 osoba u vrijeme kada je sam optuživan da se miješa u sudstvo.

Među osobama koje je Trump u utorak pomilovao je Michael Milken, zvan kralj “junk obveznica” (tzv. otpadnih obveznica, koje imaju i visok rizik i visok prinos). Milken je bio osuđen za trgovanje povlaštenim informacijama 80-ih godina.

Među osuđenicima koji su dobili predsjedničko pomilovanje je i Bernard Kerik, zapovjednik njujorške policije koji je osuđen na gotovo četiri godine zatvora zbog utaje poreza i laganja istrazi.

Američki predsjednik ima pravo davati oprost i preinačiti izrečene zakonske kazne.

Hina

Podijeli objavu