Podijeli objavu

Iako je 2017. trebala u Saboru zamijeniti Zorana Milanovića koji je zamrznuo svoj saborski mandat, Davor Bernardić je Melitu Mulić i dvije kolegice »preskočio« i kao zamjenu odabrao Alena Preleca

U Uredu predsjednika Zorana Milanovića neće biti mnogo SDP-ovaca, ali nekadašnja saborska zastupnica te stranke Melita Mulić bit će mu savjetnica za ljudska prava i civilno društvo. Ona je supruga SDP-ovog zastupnika Igora Dragovana, koji je Milanoviću dosta pomogao u izbornoj kampanji, pa je iz tog razloga bio među uskim krugom uzvanika na njegovoj inauguraciji.

Što se krije iza ovoga? Milanović za savjetnicu uzeo žestoku kritičarku - Davora Bernardića 1

Ali, Melita Mulić je puno zanimljivija zato što je bila kritična prema predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću koji nije dobio poziv za polaganje Milanovićeve prisege.

Bilo je to u ožujku 2017., nakon što je Milanović zamrznuo svoj zastupnički mandata i Bernardić je trebao odlučiti tko će ga zamijeniti u Saboru.

Ignoriranje redoslijeda

Prva na izbornoj listi SDP-a u prvoj jedinici koja u tom trenutku nije bila zastupnica bila je upravo Melita Mulić i s pravom se nadala da će mandat koji je osvojio Milanović biti njezin. No, Bernardić ju je preskočio i u Sabor poslao Alena Preleca. Jako je to pogodilo Melitu Mulić, koja se u to vrijeme nalazila na porodiljnom dopustu. U priopćenju je 8. ožujka 2017. izvijestila javnost što misli o potezu predsjednika SDP-a.

»Od četiri kandidata, tri su žene i jedan muškarac. Jedna od njih sam ja, prva sljedeća na listi. Odabrao je muškarca, Alena Preleca. Iako su dvije žene na listi plasirane ispred tog muškarca. Iako su obje političarke ispred tog političara bivše saborske zastupnice. Iako je jedna vršiteljica dužnosti predsjednice SDFŽ-a SDP-a te potpredsjednica, a druga potpredsjednica tog istog unutarstranačkog foruma. Iako je na zadnjim izborima za Hrvatski sabor u Klubu SDP-a izabrano 37 zastupnika i samo pet zastupnica«, kritizirala je nova Milanovićeva savjetnica Bernardića. Ironizirala ga je i zato što je tih dana SDP prosvjedovao da Vlada ne smije diskriminirati majke, a nju je, eto, preskočio prilikom odluke o zamjeni za Milanovića.

Sauchina zamjena

Uvrštavajući je u svoj savjetnički tim, predsjednik Milanović možda joj na taj način i želi ispraviti nepravdu koju je doživjela. Melita Mulić bila ja sedam godina zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova, a nakon što je Kukuriku koalicija 2011. pobijedila na parlamentarnim izborima, ušla je u Sabor kao zamjenica Tomislava Sauche. Bila je članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. U svom se zastupničkom mandatu, primjerice, izrazito protivila referendumu da se brak ustavno definira kao zajednica žene i muškarca.

Što se krije iza ovoga? Milanović za savjetnicu uzeo žestoku kritičarku - Davora Bernardića 2

»O temeljnim ljudskim pravima, a mislim da je pravo na životnog partnera temeljno ljudsko pravo, ne može se odlučivati na referendumu«, komentirala je Melita Mulić poznatu referendumsku inicijativu U ime obitelji.

Podijeli objavu