Podijeli objavu

Jedan Hrvat je prošle godine s 30 uboda nožem ubio 66-godišnjakinju u švicarskom gradu Aarauu, a lokalni su mu je dosudio obvezu psihijatrijskog liječenja, jer je utvrđeno da je zbog paranoidne shizofrenije te koktela droga i alkohola bio neubrojiv, što je razbjesnilo obitelj i tamošnju javnost

Obitelj 66-godišnje Hildegard Enz Rivole, ali i čitava švicarska javnost, ogorčena je presudom u slučaju njenog ubojstva. Naime, lokalni sud u gradu Aarauu odlučio je da je njen ubojica, 29-godišnji Hrvat, kriv, ali i da ne mora ići u zatvor. Naime, zbog dijagnosticirane paranoidne shizofrenije te utjecaja droge i alkohola za vrijeme ubojstva, naloženo mu je bolničko liječenje u ustanovi zatvorenog tipa, javlja švicarska televizija SRF.

Bolest i koktel droga

On je 17. siječnja prošle godine nasmrt izbo 66-godišnjakinju na njenom kućnom pragu. Iako su susjedi čuli njeno zapomaganje i požurili u pomoć, zbog 30 ubodnih rana koje joj je Hrvat nanio, nisu joj mogli pomoći. Švicarska policija je ubojicu pronašla nakon gotovo mjesec dana, a kod njega su pronašli i nož kojim je žena ubijena. Muškarac je nakon početnog negiranja, sve priznao, a psihijatrijskim je vještačenjem utvrđeno kako je neubrojiv te da je prije ubojstva trošio kokain, marihuanu i alkohol.

Tužitelji su za 29-godišnjaka zatražili i izgon iz Švicarske na 15 godina, no sud je procijenio kako je on rođen ondje i nema nikakve veze s Hrvatskom. S obveznog psihijatrijskog liječenja će biti otpušten kad se utvrdi da više ne postoji rizik od povratka bolesti. Aargauer Zeitung piše kako se takva mjera liječenja propisuje na najviše pet godina, ali i da se može produljiti ako se procijeni da terapija nije bila uspješna.

On se ispričao obitelji žrtve i rekao da nije znao da ima paranoidnu shizofreniju. Vještaci misle da nije planirao ubojstvo, jer je zbog svoje bolesti čuo glasove zbog kojih je mislio da može sve. Napomenuli su da nije shvatio da je on ubojica dok je čitao novinske članke o tom zločinu. Utvrđeno je i da je 29-godišnjak bio dvaput na psihijatrijskom liječenju zbog ovisnosti o drogama.

Razočarana obitelj

Zbog tog su ubojstva prošle godine bivši suprug žrtve i njihovi sinovi organizirali i memorijalni marš u Aarauu kako bi pozvali sve da se usprotive nasilju. Smatraju da ubojica nikad ne bi smio biti pušten te da je trebao biti zatvoren. Razočarani su time što ga je sud proglasio neubrojivim.

“Hildi je istrgnuta iz naših života. Bila je majka, prijateljica i dobra osoba toplog srca. Zapanjeni smo. Ne znam što to onda odrastao čovjek treba učiniti da bi bio proglašen krivim”, rekao je Ivor Rivola, sin žrtve ubojstva.

 

Podijeli objavu