Podijeli objavu

Da je humanost na ovim prostorima očito samo želja pojedinaca koju ne prepoznaje zakon ni zdravstveni sistem, najbolje potvrđuje status dobrovoljnih darivatelja krvi u Srednjobosanskom kantonu. Svojom krvlju spašavaju živote, no, nažalost, većina njih, zahvaljujući politici, nema čak ni pravo na besplatnu zdravstvenu markicu.

Ako jedna doza krvi spašava tri ljudska života, onda ih je Anto Pranjić, iz naselja Škulji nadomak Turbeta, sa svoja 164 dobrovoljna darivanja u proteklih 50 godina, spasio blizu pet stotina. Činio je to kaže od 1971. godine nekoliko puta godišnje, iz čiste ljudske potrebe. Nažalost, posljednjih nekoliko godina, u ovoj humanoj misija zaustavila ga je bolest.

“Svaki put kada smo ga zvali na akciju, davao je krv – svaki put se odazivao. Želimo apelirati na mlade da se i oni što više uključe”, kaže Danijel Čakarić, sekretar Crvenog križa općine Travnik

No, kako animirati mlade na dobrovoljno darivanje, kada ni oni koji redovno daruju krv – nemaju skoro nikakve pogodnosti. Tako na području općine Travnik tek dio darivatelja dobije samo besplatne markice. Većina od njih 200 ostane i bez ovog zakonskog prava, jer Vlada za ove potrebe općinskom Crvenom križu dodijeli sredstva za njih petinu.

Čakarić ističe da kanton uopće ne poštuje federalnu odluku o oslobađanju participacije za one dobrovoljne darivatelje krvi koji su darivali krv deset puta ili više: “Mi samo dobijemo određeni novac koji uspijemo podijeliti određenim darivateljima”

Potvrđuju ovo i u nadležnom ministarstvu, pojašnjavajući da će ovakvu praksu nastaviti i narednih godina.

“To je svake godine 20.000 maraka – oni se svake godine raspodjeljuju dobrovoljnim darivateljima krvi. Mi znamo da to nije dovoljan iznos, da bi to trebalo puno više, ali to je ono što u ovom trenutku ministarstvo može – to smo dali, tako će biti vjerovatno i iduće godine”, navodi ministar zdravstva SBK-a Anto Marić (HDZ BiH).

Da mogućnosti ima, potvrđuje činjenica da je u kantonalnom budžetu i ove godine 900 hiljada maraka izdvojeno za parlamentarne političke stranke, dok se za dobrovoljne darivatelje krvi ovaj iznos izdvoji za 45 godina. I što je još tragičnije, za Antu sa početka naše priče, koji uskoro ide na operaciju očiju, novac će pokušati osigurati Crveni križ. A on je spasio stotine života.

Podijeli objavu