Podijeli objavu

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš izvijestila je da su ponovno pokrenuli pitanje smanjenja stope PDV-a s 25 na pet posto za higijenske uloške i tampone koji bi u drugom koraku bili potpuno besplatni, kao što je to prošli tjedan izglasano u Škotskoj.

Mrak Taritaš podsjetila je da je njezina stranka još 28. travnja prošle godine uputila u saborsku proceduru prijedlog dopuna Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim su predložili da se s 25 na 5 posto smanji tzv. porez na ženskost.

“Tema higijenskih uložaka i tampona postala je tema svih članica EU-a. Lani je predloženo da članice to reguliraju, odnosno, konačni će prijedlog biti da higijenski ulošci i tamponi budu besplatni, kao što je takav zakon prošao prošli tjedan u Škotskoj već u prvom čitanju, rekla je Taritaš na konferenciji za novinare u Saboru.

Ustvrdila je pritom da se hrvatskoj Vladi taj prijedlog nalazi negdje u bespućima radnih stolova i ladica i nikome ne pada na pamet da o tome razmisli, a kamoli da dođe na parlamentarnu raspravu. Iz odgovora ministra financija, prema njezinim riječima, dalo bi se zaključiti da njega nitko nije obavijestio o njihovu prijedlogu zakona.

Taritaš je poručila kako bi za zemlju koja želi, ne samo deklarativnu, ravnopravnost žena i muškaraca to bila zgodna mjera. Nakon mjere kojom bi se porezna stopa na higijenske uloške i tampone smanjila s 25 na 5 posto, u nekom drugom koraku bilo bi jako dobro da su higijenski ulošci i tamponi besplatni, poručila je Taritaš, koja strahuje da smo od toga još daleko.

“Veliki iskorak bio je već i ovaj naš prijedlog, ali u ovom kontekstu, kada je glavna zanimacija naših ministara i premijera kako će im završiti izbori u HDZ-u, to ostaje u bespućima ladica nekih stolova, zaključila je.

Njezina stranačka kolegica Diana Topčić-Rosenberg upozorila je da je preveliko oporezivanje tih potrepština problematično i zbog “menstrualnog siromaštva”. U Hrvatskoj se ne bavimo time, ali istraživanja u drugim zemljama pokazuju da 20 posto žena ima poteškoća s ospkrbom tih potrepština namijenjenih ženama, dok isti udio ženske djece u dane menstruacije ne pohađa školu.

Mi to ne znamo jer se time nismo bavili na takav način, ali sigurno postoji određen broj stanovnika Hrvatske s prilično poraznom stopom siromaštva kojima obitelji sa ženskom djecom muku muče kako se opskrbiti nečim što moraju nabavljati samo zato što su žene, zaključila je Topčić-Rosenberg.

Škotska je prema njezinim riječima napravila prilično velik odmak, dok u Engleskoj stopa na tampone i higijenske uloške iznosi pet posto i sav se prihod izravno usmjerava na programe koji se bave nasiljem nad ženama, navodi Hina.

U Hrvatskoj, kazala je, ne postoji taj dio odgovornosti, gdje, usporedbe radi, postoji međustopa od 5 posto na ulaznice za koncerte, dok je stopa na higijnske uloške i tampone 25 posto, donosi Tportal.hr.

Podijeli objavu