Podijeli objavu

Potvrđeno je da su još dvije osobe u Hrvatskoj zaražene koronavirusom, izvijestio je Stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare u 9 sati. Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako se radi o bliskim osobama dosad zaraženih u Zagrebu i u Rijeci. Tako je ukupno zaraženih u našoj zemlji – petero.

Osoba srednje životne dobi hospitalizirana je u KBC-u Rijeka, a osoba mlađe dobi u bolnici “Fran Mihaljević u Zagrebu. – Svi slučajevi u Zagrebu vezani su uz prvog zaraženog, a drugi slučaj u Rijeci vezan je uz prvog zaraženog u Rijeci i svi su već bili pod nadzorom, kazao je ministar Vili Beroš.

– Blago pozitivan nalaz, osoba više nema simptome i sve je s te strane u redu. Drugi pozitivan je također kućni kontakt od bolesnika u Rijeci, i jedno i drugo se osjećaju dobro i nema nikakvih problema oko toga zasad. Što ostavlja dojam je da su to više manje kućne infekcije, što nas navodi na promišljanje da možda ipak treba malo neki bliži kontakt i češći kontakt unutar obitelji ili zajednice, da bi se onda infekcija lakše prenijela, rekla je Alemka Markotić.

– Situacija s koronavirusom je epidemiološki vrlo dobra jer su nove oboljele osobe bile u karanteni i nisu bile u kontaktu s drugim osobama. To je potvrda da su naše mjere efikasne i da ih trebamo provoditi dalje, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Dosad je testirana 151 osoba, 9 je u obradi. U izolaciji je 68 osoba. Hotel Tomislavov dom na Sljemenu i apartmani Snježna kraljica – odlukom Stožera civilne zaštite, postali su karantena. U Stožeru do daljnjega neće otkrivati gdje su ostali prostori koji će se upotrebljavati kao karantene.

Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite na pitanje treba li dezinficirati sredstva javnog prijevoza, ističu da za to zasad nema potrebe i da će se to napraviti jedino ako se utvrdi da je netko od zaraženih boravio u tim prostorima, što zasad nije slučaj, navodi Hrt.hr.

Na pitanje novinara postoji li opasnost za domaće životinje i kućne ljubimce, pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić rekao je kako domaće životinje i kućni ljubimci ne obolijevaju od koronavirusa i nisu prijenosnici bolesti. “U Europi nema znanstvenih dokaza koje bi upućivale na prijenos virusa s ljudi na životinje i obratno. Ako se bude bilo što mijenjalo, objavit ćemo”, naglasio je.

Podijeli objavu