Podijeli objavu

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) proslavila je u 70 godina osnivanja u Dubrovniku spuštanjem građana i turista užetom ‘abseil’ tehnikom sa zvonare Luže u organizaciji HGSS Stanice Dubrovnik.

Prvoj od niza aktivnosti HGSS-a pod slavljeničkim sloganom “Niti koje nas povezuju” odazvali su se i odrasli i djeca, i građani Dubrovnika i gosti grada, koji su se pod budnim oko dubrovačkih HGSS-ovaca spustili s dvadesetak metara visine.

Pročelnik HGSS-ove stanice Dubrovnik Marijo Begić izjavio je tom prilikom kako članovi Službe svoj život posvećuju spašavanju i traganju za izgubljenim osobama 24 sata dnevno, 365 dana u godini te posjeduju mnoge specijalne vještine.

– Spuštanje užetom odnosno, ‘abseil’ tehniku, koristimo u spašavanju, alpinističkim, speleološkim i ostalim aktivnostima na terenu, a često ju prezentiramo na vježbama. Ovim smo događajem omogućili građanima da se, umjesto samog promatranja, na tren stave u našu poziciju i vide kakav je osjećaj raditi to čime se mi bavimo. Osim adrenalina kojeg su mogli iskusiti, građani su se morali prepustiti u ruke druge osobe i jednostavno joj vjerovati što je dio naše svakodnevice, istaknuo je Begić.

Osim ‘abseila’, za 70. rođendan planirane su i druge aktivnosti koje uključuju alpinizam, spašavanje na vodi ili speleospašavanja. Iduća aktivnosti slijedi u subotu 7. ožujka, na Svjetski dan planinara, u kolijevci hrvatskog alpinizma i planinarstva u Ogulinu.

Kao nacionalna i dobrovoljna udruga koja broji preko tisuću visokomotiviranih volontera koji svakodnevno pomažu i tragaju za unesrećenim osobama, HGSS iza sebe ima više od 10 tisuća akcija spašavanja, ističe Hina. Na godišnjoj razini odvija se oko 500 akcija u planinama, 180 potraga, 270 intervencija, preko 30 akcija koje uključuju i upotrebu helikoptera te velik broj intervencija na vodi.

Osim što neprestano djeluju na terenu, građanima dijele i vrijedne savjete kako bi učili na tuđim greškama, a ne na vlastitim, donosi Hrt.hr.

Podijeli objavu