Podijeli objavu

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da će Mađarska ojačati južnu granicu nakon što ga je turski predsjednik Tayyip Erdogan obavijestio da Turska više ne može zaustavljati priljev migranata.

“Tijekom telefonskog poziva dan ranije na temu migracije i trenutačnog rata u Siriji, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obavijestio je premijera Orbana da je neizmjeran pritisak na Turskoj te da više ne mogu zaustavljati priljev migranata”, objavila je vladina služba za medije.

Orban je sazvao sastanak s dijelom ministara svoje vlade zaduženim za sigurnost zemlje te su odlučili da kako Mađarska mora osnažiti zaštitu svojih granica te se posebno posvetiti razvoju događaja na balkanskoj migrantskoj ruti.

Naime, izbjeglice u Turskoj uputili su se prema europskim granicama nakon što je jedan dužnosnik rekao da su granice otvorene.

Europska unija je rekla kako Ankara nije formalno najavila nikakvu promjenu politike na granici, prenosi Dnevno.hr A prije dva dana jedan turski dužnosnik rekao da zemlja više neće zaustavljati izbjeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju stići u Europu.

Orban je jedan od najgorljivijih protivnika dolaska migranata u Europu koji je tijekom vrhunca migrantske krize 2015. efikasno ogradom zapečatio južnu mađarsku granicu, a Mađarska je bila tranzitna ruta stotinama tisuća migranata koji su se preko Balkana uputili u zapadnu Europu.

Podijeli objavu