Podijeli objavu

Američki predsjednik Donald Trump u petak je najavio da će predložiti republikanskog senatora Johna Ratcliffea za novog ravnatelja Nacionalne obavještajne agencije.

Ratcliffe je već jednom bio predložen za tu poziciju prošle godine, no povukao se uslijed špekulacija je li dostatno kvalificiran za taj posao te optužbi da je fabricirao dio životopisa kako bi ga učinio boljim.

Najava stiže u trenutku kad je predsjednik suočen s rastućim kritikama među demokratima da politizira obavještajnu zajednicu SAD-a.

Direktor Nacionalne obavještajne agencije nadgleda 17 američkih obavještajnih agencija te je najvažnija spona između obavještajne zajednice i predsjednika, piše Hina.

Imenovanje zahtijeva pristanak Senata te nije jasno hoće li Ratcliffe, koji se prije suočio s brigama obiju stranaka glede svoga iskustva, moći skupiti podršku 51 osobe.

Ranije ovaj mjesec Trump je postavio Richarda Grenella, veleposlanika u Njemačkoj, za vršitelja dužnosti ravnatelja obavještajne službe, za što nije potrebno odobrenje Senata.

Očekuje se da će Grenell ostati na poziciji ukoliko Ratcliffeova nominacija ne prođe Senat, navodi N1.

“U vrijeme kad se Rusi miješaju u naše izbore, trebamo nestranačkog čovjeka na čelu obavještajne zajednice koji na svijet gleda objektivno i govori istinu o vlasti”, rekao je vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer.

Podijeli objavu