Podijeli objavu

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u subotu je rekao kako je Hrvatska spremna za novi migrantski val, no da na zapadnobalkanskoj ruti zasad nema povećanja broja dolazaka.

“Hrvatska već nekoliko godina ima plan za situaciju s kojom jesmo suočeni i za situaciju s kojom možemo biti suočeni”, rekao je ministar i ustvrdio kako “u ovom trenutku nema vidljivih pojačanja na ruti koja se naziva istočnomediteranska ili zapadnobalkanska” te da po pitanju hrvatske spremnosti “nema brige”.

Policija efikasno štiti granicu i “možda za razliku od nekih drugih zemalja ovakve situacije za nas nisu iznenađenje jer smo mi stalno u punoj operativnoj funkciji”, poručio je Božinović.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je objavio kako je Turska otvorila vrata migrantima te da ih je 18.000 već na putu prema Europi.

U stalnom je kontaktu s europskim institucijama

EU se oslanjala na Tursku da će zaustaviti migrantski val nakon što je od 2015. u Europu stiglo više od milijun ljudi s Bliskog istoka, ističe Hina.

Božinović je istaknuo kako je u stalnom kontaktu s europskim institucijama te da Europska unija u ovom trenutku djeluje u dva smjera, donose Vijesti.hr.

“S jedne strane, to je diplomatski napor koji se ulaže kako bi došlo do deeskalacije situacije u Idlibu, a s druge strane djeluje se humanitarno. Odobreno je 60 milijuna eura interventne pomoći kako bi se osigurali smještaj, hrana i medicinska skrb za Sirijce koji su trenutno u toj sirijskoj pokrajini”.

“Uz to, nastavlja se i pomoć predviđena dogovorom EU-a i Turske”, naglasio je hrvatski ministar na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite.

Podijeli objavu