Podijeli objavu

Ministar zdravstva Vili Beroš smatra da je dobro to što u Hrvatskoj nema slobodne cirkulacije koronavirusa, nego je, kako je rekao u ponedjeljak u Puli, riječ o “obiteljskoj infekciji” osam osoba grupiranih u dva centra, ali zbog mnogo novih slučajeva u Italiji, treba promišljati o ugrozi kao o nečemu realnom.

Ministar Beroš rekao je novinarima kako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj dobra.

“Nemamo slobodnu cirkulaciju virusa, što smatram iznimno dobrim. Međutim, i dalje smo smo jako oprezni jer od jučer do danas puno je novih slučajeva u susjednoj Italiji i moramo doista promišljati o toj ugrozi kao nečemu što je realno”, rekao je ministar i dodao da se u skladu s time poduzimaju se sve moguće mjere i unaprijed ih promišljamo, i to radimo i na razini Europske unije.

Ponovio je da se pacijenti u kojih je utvrđen koronavirus osjećaju dobro te kako zadnja dva pozitivna testirana ne pokazuju nikakve znakove bolesti.

“Nema posebnog razloga za brigu, a prema njima će se postupati u skladu s pravilima struke. Ne smijemo ništa prejudicirati jer je u pitanju novi virus, odnosno nova bolest te se iz dana u dan donose novi zaključci i znanstveni podatci o njegovom ponašanju”, poručio je Beroš.

Dodao je da će u petak biti novi sastanak izvanrednoga zdravstvenog vijeća EU-a na kojem će biti većina ministara zdravstva.

Ministar zdravstva: Epidemiološka situacija je dobra, ali sve veći broj oboljelih u Italiji zabrinjava 1

Govoreći o dovršetku nove pulske Opće bolnice, istaknuo je kako će to pridonijeti boljoj i kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti.

“Sva dosadašnja nastojanja Vlade i Ministarstva zdravstva pokazatelji su naše iznimne želje i volje da napravimo i riješimo ovaj projekt koji je potreban Istri. Vlada će stoga sa svim lokalnim i regionalnim samoupravama detektirati potrebe u zdravstvu da bismo realizirali projekte poput ovog na dobrobit hrvatskog naroda”, poručio je Beroš.

Stožer: Strože mjere ako se situacija s koronavirusom u Italiji ne smiri

S obzirom na porast broja smrtnih slučajeva i pogoršanje epidemiološke situacije s koronavirusom u Italiji, Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je danas da će, ukoliko se situacija i Italiji ne smiri, razmotriti uvođenje strožih mjera.

U Italiji je od nedjelje novih pet smrtnih slučajeva – bilo ih 29 a danas su ukupno 34 umrla te 566 novooboljelih u 24 sata. U ponedjeljak je bilo 1694 oboljelih u odnosu na jučerašnjih 1128.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunosav Capak upozorio je kako situacija u Italiji nije dobra jer se bolest eksponencijalno širi.

“Ukoliko se bolest nastavi širiti tako brzom bit ćemo prisiljeni uvesti i neke strože mjere. O tome se dnevno diskutira na našem kriznom stožeru i kad zaključimo da situacija zahtijeva strože mjere mi ćemo ih donijeti”, kazao je Capak

Iz Stožera su uputili apel građanima da se pridržavaju mjera prevencije, pranja ruku i samoizolacije jer na taj na čin čuvaju svoje zdravlje, svojih obitelji i suradnika te ostalih građana.

U ovako promjenjivim okolnostima koje se bilježe iz sata u sat, rekla je voditeljica Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Maja Grba Bujević, mijenja se sve pa tako i preporučene epidemiološke situacije, javlja Hina.

“Od poslodavaca zahtijevamo da se strogo pridržavaju mjera koje su trenutno na snazi, jer ukoliko se nastavi trend s epidemiološkom situacijom u Italiji razmotrit će se i odlučiti o uvođenju paketa preventivnih mjera u kojim će se, između ostalih, propisati samoizolacija za sve osobe koje se u Hrvatsku vraćaju iz zahvaćenih područja”, poručila je Bujević.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izvijestila je kako u Hrvatskoj osim već zabilježenih sedam slučajeva zasad nema novog pozitivnog na koronavirus. Dosad je testirano 206 uzoraka, još je desetak je u testiranju, a pet do šest uzoraka se očekuje za testiranje, kazala je.

Svi hospitalizirnai bolesnici su dobro, a dvoje prvooboljelih z Rijeke još uvijek ima temperaturu, prenosi Novi list.

Na konferenciji za novinare Hrvatski crveni križ je predstavio letak koji govori kako pravilno, redovito i često prati ruke, a napravljen je u suradnji s HZJZ-om i po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije.

Podijeli objavu