Podijeli objavu

Italija zbog koronavirusa zatvara sve obrazovne institucije od četvrtka do sredine ožujka, objavilo je nekoliko agencija. Prema posljednjim podacima, dosad je u svijetu od posljedica zaraze umrlo više od 3200 ljudi, a zaraženih je više od 94.000.

Oduka o zatvaranju svih škola i sveučilišta do 15. ožujka donesena je na sastanku vlade u Rimu kojim je predsjedao premijer Giuseppe Conte. Prije deset dana vlada je zatvorila škole i sveučilišta u sjevernoj pokrajini najteže pogođenoj koronavirusom te potpuno izolirala desetak mjesta koja su žarišta epidemije. Unatoč tim mjerama, zaraza se proširila i najmanje je 79 osoba umrlo, više od 2500 je zaraženo, a riječ je o podacima do utorka navečer, piše Hina.

Stručnjaci u Italiji razmatraju proširenje mjera ograničenog kretanja koje su trenutno na snazi u 11 općina u sjevernim regijama Lombardiji i Venetu i na druge općine koje su pogođene virusom. Vlasti su rekle da će ovaj tjedan biti presudan po tome hoće li mjere zaštite predstavljene 23. veljače funkcionirati ili će biti potrebne snažnije mjere, navodi Hrt.hr.

Konzul Ribić: Nemamo informacije da je netko od Hrvata zaražen

Stjepan Ribić, generalni konzul RH u Milanu, potvrdio je za HRT da se sve obrazovne institucije zatvaraju do 15. ožujka zbog trenutne situacije glede koronavirusa.

– U stalnom smo kontaktu s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i s ambasadom u Rimu, te poštujemo sve zadane protokole. U Milanu ima puno hrvatskih studenata i izaslanih radnika i s njima smo u kontaktu. Nemamo informaciju da je netko od Hrvata zaražen virusom, rekao je i dodao kako u konzulatu postoji telefon na koji se može zvati od 00 do 24 sata.

Naglasio je kako ih zovu i Talijani koji putuju u Hrvatsku, kako bi dobili informacije o stanju u zemlji i na granici.

– Od danas pa narednih mjesec dana, sve utakmice serije A će biti odigrane bez gledatelja, istaknuo je.

Konzul je rekao kako Milano i dalje normalno živi, trgovine rade, police su pune i ljudi idu na posao.

Dva glavna soja koronavirusa

Novi koronavirus posljednjih se dana širi brže izvan Kine nego u toj zemlji, u kojoj su prvi slučajevi zaraze zabilježeni potkraj prošle godine. U svijetu je zabilježeno 93.000 zaraženih koronavirusom i 3200 smrtnih slučajeva. U Kini je zaraženih 80.270, a umrla je 2981 osoba. U Iranu je 2336 zaraženih i 77 smrtnih slučajeva. U Južnoj Koreji, prema danas objavljenim podacima, zaraženih je 5328, a umrle su 32 osobe. U Japanu je broj zaraženih premašio tisuću.

Znanstvenici iz Kine koji proučavaju porijeklo epidemije novoga koronavirusa kažu da su otkrili dva glavna soja koji mogu prouzročiti infekciju. Preliminarno istraživanje upućuje na to da agresivniji soj novog koronavirusa koji se povezuje s izbijanjem bolesti u Wuhanu čini oko 70 posto analiziranih uzoraka, dok ih je 30 posto povezano s manje agresivnim tipom virusa.

Podijeli objavu