Podijeli objavu
Zagreb, 5.3.2015 - Vrhovni sud objavio je u èetvrtak ujutro na svojoj internetskoj stranici rješenje kojim prihvaæaju žalbu zagrebaèkog Županijskog državnog odvjetništva i Branimiru Glavašu odreðuju istražni zatvor. Arhivska fotografija od 31.03.2014. godine. foto HINA/ Damir SENÈAR /iš

Vrhovni sud povisio je s četiri na šest godina zatvorsku kaznu osuđeniku koji je iz Srbije u Hrvatsku prokrijumčario najmanje 48 migranata nakon što je zbog istog nedjela uz jamstvo izašao iz istražnog zatvora.

Višu kaznu Vrhovni sud mu je dosudio prihvativši žalbu Uskoka na presudu osječkog Županijskog suda koji je krijumčara osudio jer je organizirao prebacivanje migranata preko hrvatske granice pri čemu je u zajedničko djelovanje povezao više osoba i koordinirao njihovo kretanje.

Organizirao je i prihvat, smještaj te vožnju prokrijumčarenih stranaca u unutrašnjost Hrvatske do namjeravanih odredišta. Na takav način u organizaciji optuženika četiri puta je prebačeno 48 stranih državljana, a optuženik je ostvario protupravnu imovinsku korist 48.000 eura, javlja Hina.

Kod izricanja jedinstvene šestogodišnje kazne zatvora Vrhovni sud je posebno otegotnim cijenio da je optuženik višestruko ranije osuđivan i da ranije kazne zatvora zbog istovrsnih djela nisu imale utjecaja, navodi Nacionalno.hr.

“Predmetna djela je optuženik počinio nakon što mu je mjera istražnog zatvora u drugom predmetu zamijenjena jamstvom nakon čega je pobjegao i upustio se u ponovno činjenje istovrsnih kaznenih djela, ovaj puta u ilegalnom prebacivanju čak 48 stranih državljana.

Optuženik je iskazao upornost u počinjenju kaznenih djela i visoki stupanj kriminalne količine. Od optuženika je oduzeta protupravna imovinska korist koju je ostvario”, istaknuo je Vrhovni sud.

Podijeli objavu