Podijeli objavu

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je u Zagrebu, na konferenciji za medije s predsjednikom Zoranom Milanovićem, najavio da će Sjeverna Makedonija kroz nekoliko tjedana postati članica Sjevernoatlantskog saveza, zahvalivši Hrvatskoj što je podržavala politiku otvorenih vrata.

“Pozdravljamo činjenicu da je Hrvatska bila snažan zagovornik NATO-ve politike otvorenih vrata. A uskoro, kroz nekoliko tjedana, Sjeverna Makedonija će postati 30. članica, što pokazuje da naša vrata ostaju otvorena”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije nakon susreta s Milanovićem.

Hrvatski predsjednik je naglasio kako je njegov “stari znanac i prijatelj” Stoltenberg prvi visoki gost na Pantovčaku u njegovom mandatu, podsjetivši da je njegova diplomatska karijera započela baš u tom savezu.

“Kratko je trajala, bila mi je draga i uvijek je s radošću pamtim”, rekao je Milanović.

Naglasak razgovora dvojice čelnika bio je na sudjelovanju hrvatskih postrojbi u misijama NATO-a, ali se razgovaralo i s izazovima s kojima se svijet trenutno suočava.

“Hrvatska je predana i visoko cijenjena saveznica koja doprinosi u raznim sferama”, rekao je glavni tajnik, spomenuvši prisutnost hrvatske vojske u Litvi i Poljskoj, Afganistanu, Iraku i na Kosovu i pozdravivši i to što Hrvatska povećava investicije u obranu.

Govoreći o nedavnom sporazumu između SAD-a i talibana o miru u Afganistanu koji bi trebao dovesti do povlačenja zapadnih snaga iz te zemlje, Stoltenberg je ponovio kako je put prema miru “težak”, no kako mu treba ostati predan.

“Kad dođe trenutak i svi uvjeti budu zadovoljeni, zajedno ćemo otići”, poručio je Norvežanin.

Milanović je kazao kako će Hrvatska “promatrati što se događa i polako, ali sigurno se povlačiti iz te misije, no ne preko noći”.
Podsjetio je kako je jedna od njegovih prvih odluka na funkciji predsjednika bila potpisivanje još jednog mandata hrvatskih vojnika u Afganistanu, no da se u međuvremenu rade planovi oko povlačenja, javlja Hina.

“Ništa preko koljena, ali to je pravac”.
Milanović je rekao i kako je NATO-va misija u Afganistanu utemeljena u rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, “što znači da je u pravnom smislu čista, za razliku od nekih drugih misija za koje se očekivalo da Hrvatska u njima sudjeluje”, ali tome “nije bila sklona”, poput one u Iraku.

SAD i talibani su prošli vikend postigli sporazum koji bi trebao dovesti do punog povlačenja zapadnih snaga iz Afganistana u kojem sukobi traju već 18 godina, navodi Novi list. No, kako piše Reuters, mnogi očekuju da će puno teže biti postići dogovor između talibanskih i afganistanskih vlasti, a Sjedinjene Države su u srijedu izvele prvi zračni napad na talibane od postizanja dogovora.

Podijeli objavu