Podijeli objavu

Broj zaraženih od koronavirusa (Covid – 19) prešao je brojku od 100.000. Prema najnovijim podacima, koje bilježe znanstvenici sa sveučilišta Johns Hopkins, broj zaraženih u više od 90 zemalja sada je 100.329 tisuća. Od toga je 3406 smrtnih slučajeva. U kontinentalnoj Kini, iz koje je zaraza i krenula, u petak ujutro prijavljeno je 30 novih smrtnih slučajeva što je najniže od 27. veljače. Od toga je 29 ljudi umrlo u provinciji Hubei. Broj novozaraženih je nešto viši nego dan prije – 143. Ukupan broj zaraženih u Kini je 80.556, dok se broje 3042 smrtna slučaja.

U Hrvatskoj je broj oboljelih 11, a unatrag dva dana su se, nakon eskalacije u Italiji koja sada broji 3858 zaražena, prvi slučajevi pojavili i u drugim nama susjednim zemljama – Sloveniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Inače, svaki dan barem jedna zemlja prijavi prvi slučaj pojave koronavirusa.

Izdvojili smo nekoliko najnovijih momenata oko epidemije koronavirusa:

STANJE U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj je jutros potvrđen jedanaesti slučaj zaraze. Treća osoba zaražena koronavirusom u Varaždinu i jedanaesta u Hrvatskoj muškarac je u dobi od 60-tak godina, koji je u rodbinskoj vezi s drugim zaraženim i ima blage simptome bolesti, izvijestio je u petak načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin.

“Klinička slika je umjerena. Radi se o blažim simptomima kao što su poznati kod gripe – povišena temperatura, kašalj i tome slično”, rekao je Vugrin dodajući da je suradnja s osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženim odlična, da su mapirani, te da nad njima postoji aktivni zdravstveni nadzor. Zaražena osoba, pak, nalazi se u izolaciji u Općoj bolnici Varaždin.

Vugrin je istaknuo da se provode aktualne preporuke vezano uz postupanja s koronavirusom te će se sukladno preporukama postupati i ukoliko će se one mijenjati. Ponovio je da je situacija pod kontrolom te da i dalje nema generalne zabrane javnih okupljanja. Varaždinska je županija ranije otkazala za subotu najavljen koncert za umirovljenike uz Dan žena, zbog sigurnosti te populacije.

ODGOĐENA PUTOVANJA HRVATSKIH UČENIKA U INOZEMSTVO

Ministarstvo obrazovanja danas je također objavilo kako su s ciljem sigurnosti učenika i učitelja od škola zatražili da odgode svoja putovanja u inozemstvo. Ministrica Blaženka Divjak na svom Facebook profilu napisala je kako će mjera biti na snazi “barem idućih mjesec dana”.

Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je zbog koronavirusa proglasio opasnost od epidemije. Učinio je to na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jer se tom mjerom, kako je pojašnjeno, omogućava ministru da preraspoređuje ljude i opremu koja se nalazi u sustavu zdravstva.

Inače, Hrvatska je kao predsjedateljica Vijeća EU sazvala izvanredni sastanak ministara zdravstva zemalja članica EU-a. Riječ je o drugom sastanku na temu širenja koronavirusa. “Cilj nam je na ovom sastanku razmijeniti mišljenja o načinu širenja ove bolesti i razlozima tolikog broja oboljelih na području EU-a”, kazao je danas ministar Beroš dodajući kako bi se suradnja među članicama EU na temelju dostupnih mehanizama trebala poboljšati.

HRVATSKA VELEPOSLANICA U SAMOIZOLACIJI

U poslijepodnevnim satima je potvrđeno da se hrvatska veleposlanica pri EU Irena Andrassy nalazi u samoizolaciji u Bruxellesu. Iz Banskih dvora su priopćili kako Andrassy nema simptoma zaraze koronavirusom, te da se u samoizolaciji nalazi zbog opreza i poštivanja pravila koja vrijede za sve građane. Naime, veleposlanica je bila u kontaktu s osobom iz Vijeća EU-a koja je zaražena koronavirusom.

“Ovo je odgovorna mjera opreza zbog kontakta sa stranim diplomatom za kojeg se doznalo da je zaražen”, kaže se u priopćenju. Prema zdravstvenom protokolu, sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom trebaju se staviti u izolaciju. Do sada su u institucijama EU-a potvrđena dva slučaja zaraze koronavirusom, jedan u Europskoj obrambenoj agenciji i jedan u Vijeću EU-a.

PRVI ZARAŽENI U SRBIJI, SVE VIŠE OBOLJELIH U ITALIJI

U protekla dva dana prve slučajeve zaraze koronavirusom zabilježile su i nama susjedne zemlje Slovenija, Mađarska, Bosna i Hercegovina, a od jutros i Srbija. Kako javlja Blic, u Srbiji je zaražen 43-godišnji muškarac iz Subotice, koji je u više navrata boravio u Budimpešti. Muškarac je u izolaciji, a uzorci svih osoba koji su bili s njim u kontaktu uzeti su na analizu. U drugim zemljama do jutros se virus proširio pa je tako Mađarska na četiri oboljela, dok se u Sloveniji broj oboljelih popeo na šest. Među njima je i jedan djelatnik mariborske bolnice zaposlen je na intenzivnoj terapiji koja spada pod odjel anestezije. On se navodno zarazio na skijanju u Italiji. Zbog tog zaposlenika na testiranju su i drugi djelatnici.

Stanje u Italiji je, dakako, u potpunosti drugačije. Italija ima 3858 zaraženih i 148 smrtnih slučajeva, piše Hina. Jučer je najavljeno kako se zbog 41 smrtnog slučaja, koji je ondje zabilježen u svega 24 sata, zatvaraju obrazovne ustanove sve do 15. ožujka. Televizija Rai News jutros je, pak, objavila kako je zabilježen slučaj zaraze 51-godišnjeg učitelja u Arezzu, koji je prije testiranja bio u kontaktu sa školskom djecom. Zbog toga je u kućnu izolaciju stavljeno 112 školske djece. Prema podacima UNESCO-a, Italija je jedna od 13 zemalja u svijetu koja je donijela odluku o zatvaranju škola čime je obuhvaćeno 290 milijuna učenika. Kad je o Italiji još riječ, treba dodati da su talijanski mediji jutros objavili da se među zaraženima nalazi i svega 45 dana stara beba iz Toskane.

PRVI SLUČAJ ZARAZE U VATIKANU

Prvi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je jutros u Vatikanu, javio je Reuters. Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je da je otkriven u četvrtak, te da su obustavljeni pregledi u vatikanskoj bolnici u kojoj je u tijeku dezinfekcija prostora. Također je izjavio kako su o svemu obaviještene i talijanske vlasti.

Inače, posljednjih dana papa Franjo odgodio je neke od svojih službi zbog čega se u javnosti postavljalo pitanje je li to povezano s koronavirusom. No, talijanski mediji jučer su objavili da je papa testiran na virus i da je test negativan.

ODGOĐENA DOGAĐANJA

Sve brojnija su velika događanja koja se otkazuju zbog straha od širenja koronavirusa. Tako je u četvrtak navečer odgođen i jedan od najvećih svjetskih maratona, onaj u Parizu. Bio je zakazan za 5. travnja, međutim prebačen je na 18. listopada. Rusija, koja dosad nije snažno pogođena (7 slučajeva), otkazala je veliki ekonomski forum predviđen početkom lipnja u Sankt Peterburgu. Europski parlament premjestio je plenarnu sjednicu drugi tjedan iz Strasbourga u Bruxelles zbog nastavka širenja epidemije u Francuskoj.

U Zagrebu je, pak, odgođen Festival svjetla “Zagreb 2020”. Festival se trebao održati na više lokalcija od 18. do 22. ožujka, no Turistička zajednica Grada Zagreba priopćila je da se odgađa do listopada zbog mogućnosti prenošenja koronavirusa. Dodajmo ovome da je iz istog razloga veći broj zemalja zabranio dolazak na svoj teritorij ili je uveo preventivnu karantenu za putnike koji dolaze iz zemalja koja su žarište epidemije. Turistički posjeti Zapadnoj obali su zabranjeni, a Bazilika Isusova rođenja u Betlehemu je zatvorena.

AMERIKANCI PRIZNALI PROBLEME S TESTIRANJEM

Da bitka s koronavirusom nije ni malo laka priznali su jučer i Amerikanci. Njihov potpredsjednik Mike Pence jučer je izjavio kako, unatoč ranijoj najavi, neće uspjeti ovoga tjedna isporučiti milijun kompleta za testiranje na koronavirus, piše CNN. Inače, u Sjedinjenim Državama su zabilježena 53 nova slučaja zaraze, a broj umrlih narastao je na 12.

Američki je Senat u četvrtak, dan poslije Zastupničkog doma, odobrio 8,3 milijarde dolara za borbu protiv virusa COVID-19. Odluku još mora potpisati predsjednik Donald Trump. Više od tri milijarde namijenjene su za istraživanje i razvoj cjepiva protiv koronavirusa, testove i lijekove. Trenutačno nema odobrenih cjepiva i lijekova za bolest koja se iz Kine proširila na 80 država i zarazila više od 95 tisuća ljudi, donosi Telegram.hr.

Podijeli objavu