Podijeli objavu

Gradska organizacija Mosta iz Metkovića upozorila je u petak kako je taj grad suočen s velikim kadrovskim problemom u zdravstvu jer je Dom zdravlja ostao bez dvije liječnice obiteljske medicine, a 4.000 ljudi bez skrbi, dok je vladajući HDZ odbio sve prijedloge za poboljšanje situacije.

Prije jedanaest mjeseci na inicijativu Mosta i ostalih oporbenih vijećnika održana je tematska sjednica na kojoj je vladajuća HDZ-ova većina odbila sve prijedloge skupštine Dubrovačko-neretvanske županije o stanju zdravstvenog sustava.

Izglasan je, kažu, tek bezličan zaključak bez konkretnih rokova i aktivnosti za poboljšanje stanja zdravstvenih ustanova u županiji, a navedeno je da ‘zdravstvo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na visokoj je razini, liječnički kadar je stručan i predan svome pozivu, također i medicinske sestre’.

‘Danas, nakon jedanaest mjeseci, stanje u zdravstvu Dubrovačko-neretvanske županije je još gore nego tada. Dug Opće bolnice Dubrovnik je prešao 200 milijuna kuna, domovi zdravlja su u sve lošijoj kadrovskoj i financijskoj situaciji a dnevna bolnica u Metkoviću nedavno je po tko zna koji put obećana. Jedina istina iz županovih riječi jest da su liječnici i medicinske sestre stručni i predani, no problem je što ih je svakim danom sve manje’, stoji u priopćenju.

Krivci su ravnatelj Doma zdravlja i župan Dobroslavić

Navode kako su krivci za to ravnatelj Doma zdravlja Metković i župan Nikola Dobroslavić. ‘Više godina upozoravamo na loše kadrovsko i financijsko vođenje Doma zdravlja Metković. Nijedan kadrovski problem u posljednjih 7-8 godina nije uočen i rješavan na vrijeme. Bobath edukacija unutar fizijatrije, medicinsko-biokemijski laboratorij, pedijatrija, recentna obiteljska medicina, počeli su se rješavati tek nakon što je problem nastao. Iz svega je jasno da se Domom zdravlja upravlja stihijski i neprofesionalno’, ističu ‘mostovci’.

‘Ravnatelj Mihovil Štimac se u medijima žali kako nitko ne želi raditi za plaću od 14.000 kuna te beneficije poput sufinaciranja smještaja, putnih troškova, te manipulira javnošću prešućujući činjenicu da je liječnica koja je dala otkaz u Domu zdravlja morala raditi s oko 4.000 pacijenata jer ravnatelj nije pronašao zamjenu za drugu liječnicu koja je duže vrijeme na bolovanju. Zbog te činjenica liječnica je imala i preko 200 pregleda dnevno što dovodi u pitanje kvalitetu medicinske skrbi svih ostalih pacijenata’, upozoravaju iz Mosta.

Ravnatelj, kažu, proziva i liječnike koncesionare tvrdeći da oni mogu preuzeti oko 4.000 pacijenata smatrajući da oni ionako imaju visoka primanja od HZZO-a te poziva nadležno Ministarstvo zdravstvo i HZZO da ih prisili da preuzmu brigu o pacijentima, ističe Hina.

‘Nikakva novost, svih godina svog mandata ravnatelj Štimac se neprofesionalno i nekolegijalno odnosio prema liječnicima koncesionarima. Na tvrdnje ravnatelja Štimca reagirala je i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) demantirajući niz izrečenih neistina. Prije sedam mjeseci, HDZ-ova većina u Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije usvojila je odluku kojom se najamnine liječnicima koncesionarima u Domovima zdravlja udvostručuju. Sami HDZ-ovi kuloari, po hodnicima vijećnice, tvrdili su da su odluku pisali i za nju lobirali DZ Metković i DZ Dubrovnik želeći na taj način domoći se novaca kojima bi pokrili dubioze nastale njihovom vlastitom nesposobnošću’, poručuju iz Mosta.

Župan Dobroslavić pak godinama pokriva i prikriva nesposobnost ravnatelja Doma zdravlja Metković, a time je suodgovoran za ovu situaciju. Stoga, pozivamo Župana da smijeni ravnatelja Doma zdravlja Metković, ističu u Mostu.

Izvor: Tportal.hr

Podijeli objavu