Podijeli objavu

Ogromne količine smeća već danima nalaze se na ulicama Mostara. Oko kontejnera u svim kvartovima od 22. veljače gomila se otpad, koji uposlenici komunalnih poduzeća ne odvoze do deponije Uborak zbog blokade tog deponija, a dosad nije pronađeno ni alternativno rješenje.

Dio otpada je ranije uklonjen sa ulica, ali je završio na divljim deponijima u južnom dijelu grada kod naselja Bišće Polje. Poražavajuće je i to što se velike količine smeća gomilaju u blizanama škola i vrtića. Na jednom mjestu zatrpan je nogostup, što je otežalo kretanje pješaka.

Aktivisti i građani koji deponij već 12 dana drže u blokadi poručuju da se neće povući dok Grad istovremeno u pomoć zove i OHR.

Građani su, podsjećamo, nakon što je policija zaposjela plato ispred ulaza u deponij, 22. veljače blokirali prometnice na dva mjesta u blizini Uborka, te ponovno ne dozvoljavaju prolaz teretnim vozilima sa smećem i otpadom. Nezadovoljni su zbog indolentnosti nadležnih kada je riječ o pronalasku nove lokacije za deponiju.

Glavna savjetnica mostarskog gradonačelnika Radmila Komadina, nakon posljednjeg sastanka, prozvala je vladajuće stranke HDZ i SDA, kazavši da problem Uborka mora biti tema razgovora vrhova vladajućih političkih stranaka.

Ukoliko bi uskoro ponovno izostao dogovor o deblokadi odlagališta, najavila je i da bi Stožer Civilne zaštite mogao donijeti odluku o proglašenju tehnološke nepogode, javlja Hina.

Podsjećamo, aktivisti duže vrijeme traže sanaciju i zatvaranje deponije na Uborku. U 2019. godini odlagalište je u dva navrata bilo blokirano, prenosi N1. Tvrde da je kapacitet odlagališta davno premašen, tražeći njegovu sanaciju i pronalazak nove lokacije.

 

Podijeli objavu