Podijeli objavu

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić uoči Dana žena, žene je uspio uvrijediti kada je na pitanje zašto među koordinatorima izbornih jedinica SDP nema nijednu ženu odgovorio kako “koordinatorstvo nije za eksperimentiranje”.

Od diskriminacije se ogradio, ali njegova izjava izazvala je mnoštvo reakcija, kako u stranci tako i na društvenim mrežama.

”Ovakve izjave nanose ozbiljnu štetu političkoj vjerodostojnosti čitave stranke, a mislim da su na neki način i autogol samog predsjednika. Očekujem od žena SDP-a da reagiraju na neki zajednički način i spase što se spasiti da u smislu vjerodostojnosti i iskrene borbe za položaj žena”, kazala je Željka Antunović.

Ana Miličević Pezelj iz SSSH-a je izjavila kako vjeruje da je Bernardić imao dobre namjere.

“Ali na neki način, to govori upravo ovo o čemu mi danas govorimo. To je samo činjenica da SDP do sada očito svojim ženama nije davao dovoljno šanse’.’

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić također je komentirala cijeli slučaj.

”Ako ženama ne damo jednake šanse, a imamo iznimno vrijedne, ambiciozne, obrazovane žene, tada one neće biti vidljive. Ne samo u političkoj sferi nego i u ekonomskoj, društvenoj… bilo kojoj sferi.”

Bivši predsjednik Ivo Josipović kazao je da je “možda” mogla biti još koja žena u izbornim kordinatorima, piše Nacional.hr.

”Možda je mogla… Da, sigurno je mogla, ali mislim da je Bernardić dao jedno obrazloženje koje je možda malo izvan konteksta stavljeno u javnost, a da je najvažnije ono što stranka zaista radi, a to je položaj žena na izbornim listama gdje su apsolutno ravnopravne s muškima.”

Podijeli objavu