Podijeli objavu

Hrvatska će prihvatiti određeni broj djece bez pratnje – djeca koja su sama, bez roditelja, rođaka ili staratelja – iz izbjegličkih kampova na grčkim otocima, koji su zadnjih dana zasuti dolaskom migranata, potvrdili su iz Vlade. Djeca su najranjivija skupina u svakom sukobu, posebice ona koja su iz nekog razloga sama u izbjeglištvu, bilo da su im roditelji stradali ili nestali bilo da su žrtve krijumčara ljudi pa je pomoć njima ponajprije humanitarno i civilizacijsko pitanje. Točan broj djece koja bi trebala biti prebačena u Hrvatsku još se ne zna, a plan je – kad jednom dođu – ovdje će biti udomljena.

Nitko ne želi migrante

O planu za izvlačenje djece bez roditeljske pratnje razgovaralo se na izvanrednom sastanku ministara unutarnjih poslova prošloga tjedna u Bruxellesu jer je Grčka zatražila pomoć od ostalih članica.

– To je jedna od akcija koja je EU poduzela prema Grčkoj – pojasnio je jučer ministrar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Za razliku od obveznih kvota koje su prije bile propisane za zbrinjavanje izbjeglica, ovo je potpuno samostalna odluka svake države i EU ne traži obvezivanje. Istovremeno, i dalje ostaje čvrst stav svih država EU da imigrante neće prihvatiti. Kako bi se izbjegla moguća zlouporaba statusa “djeteta bez pratnje” jer se djeca ponekad koriste i kao sredstvo dobivanja azila obitelji koja se odjednom pojavi, od povjerenice za unutarnje poslove Ylve Johansson, koja sljedeći tjedan odlazi na grčke otoke, zatraženo je da se provede detaljna provjera statusa svakog maloljetnika bez pratnje, posebno onih koji će biti prebačeni u Europu, navodi Večernji.hr.

Deseci tisuća migranata zapeli su između čekića i nakovnja na tursko-grčkoj granici, gdje borave u nehumanim i neljudskim uvjetima nakon što je Erdoğan 28. veljače rekao da ih neće više pokušavati zadržati na svojem teritoriju, kako je to bilo dogovoreno 2016. s EU, u zamjenu za milijarde eura pomoći. Međutim, EU je čvrst i jasno dao do znanja migrantima na turskoj granici da prestanu pokušavati prijeći u Grčku jer su granice zatvorene. Grčke i turske sigurnosne snage ponovno su upotrijebile suzavac na granici, grčka policija kako migranti ne bi prošli na grčki teritorij, a turska policija kako se migranti ne bi vraćali natrag, ispustivši oblake dima iznad graničnog prijelaza Kastanies – Pazarkule.

Platili mu 6 mlrd. eura

Nakon što je EU ponudio Erdoğanu više od šest milijardi eura obećanih 2016. da pomogne izbjeglicama te nakon što je od EU dobio prešutnu podršku za svoju vojnu operaciju u provinciji Idlib na sjeveru Sirije, što mu je i bio cilj, turski je predsjednik zapovjedio obalnoj straži da migrantima, “radi njihove sigurnosti”, više ne dopušta prijelaze preko Egejskog mora u EU.

“Ilegalni prijelazi migranata preko Egejskog mora nisu dopušteni jer su opasni”, priopćila je turska obalna straža. Zanimljivo je da je Erdoğan preko noći postao zabrinut za sigurnost migranata, a nije bio zabrinut kada ih je poslao u nepoznato znajući da su granice zatvorene. Sutra putuje u Bruxelles kako bi razgovarao o migrantskoj krizi na tursko-grčkoj granici.

Podijeli objavu