Podijeli objavu

Saudijska Arabija pritvorila je trojicu saudijskih prinčeva, među kojima su mlađi brat kralja Salmana, Ahmed bin Abdulaziz te princ Mohamed bin Najef, kraljev nećak, zbog navodnog planiranja puča, objavili su izvori.

Princ Mohamed bin Salman, sin kralja Salmana i de facto vladar države, ključnog saveznika SAD-a i vodećega svjetskog izvoznika nafte, radi na učvršćenju vlasti otkako je državnim udarom 2017. svrgnuo Mohameda bin Najefa koji je bio prvi u redu za prijestolonasljednika.

Kasnije iste godine uhitio je nekoliko članova kraljevske obitelji i više uglednih Saudijaca. Mjesecima ih je držao u zatočeništvu u rijadskome hotelu Ritz Carlton. Tada je pojasnio da je riječ o mjerama poduzetim zbog korupcije.

Četiri izvora Reutersu su kazala da su u zadnjoj akciji privedeni princ Ahmed i Mohamed bin Najef. Dva izvora, od kojih jedan lokalni, Reutersu su otkrili da su Bin Najef i njegov polubrat Navaf zatočeni na njihovu privatnom imanju u pustinji.

Prijestolonasljednik Mohamed, kojeg još nazivaju i MbS, “prinčeve je optužio za održavanje kontakata sa stranim silama, uključujući Amerikance i ostale, s ciljem izvršenja državnog udara”, kazao je lokalni izvor.

Ovim je uhićenjima, MbS učvrstio moć. Izvor je Reutersu kazao da je sada gotovo s progonima i čistkama. Dodao je da nijedan njegov suparnik sada ne može osporiti njegovo pravo na prijestolje. Drugi je izvor kazao da su prinčevi optuženi za “izdaju”.

Ured saudijske vlade za medije nije komentirao informaciju o pritvoru, o kojemu je prvi pisao The Wall Street Journal.

Lokalni izvor Reutersu je kazao da je kralj Salman odobrio uhićenja i pritvaranja. U četvrtak se Salman u Rijadu sastao s britanskim ministrom vanjskih poslova Dominicom Raabom. I kralj Salman i prijestolonasljednik Mohamed u utorak su prisustvovali sastanku vlade.

MbS-ovi kritičari kažu da istaknuti članovi saudijske vladajuće obitelji koji žele promjenu u liniji nasljedstva, smatraju da je princ Ahmed, jedini brat kralja Salmana potencijalno dobar izbor za prijestolonasljednika te vjeruju da bi dobio potporu članova obitelji, nekih zapadnih sila i snaga nacionalne sigurnosti, javlja Hina.

Saudijske vlasti nisu komentirale pitanje sukcesije niti kritike iznesene na račun prijestolonasljednika, navodi N1. Princ Mohamed popularan je među saudijskom mladeži i ima stalne pristaše unutar kraljevske obitelji Al Saud, koja broji oko 10.000 članova.

Podijeli objavu