Podijeli objavu

Od prošloga tjedna u predvorju Ureda predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića više ne stoje biste hrvatskih povijesnih ličnosti. Biste su pohranjene, a s muzejima i drugim institucijama razgovara se o mogućnosti da im budu ustupljene.

U predvorju Ureda predsjednika RH donedavno su bile biste Josipa Juraja Strossmayera, kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca te prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Strossmayerova bista bit će vraćena Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, koja je njezin vlasnik, dok će ostale biste, inače u vlasništvu Ureda, do daljnjeg biti spremljene na Pantovčaku.

“S muzejima i drugim kulturnim institucijama razgovarat će se o mogućnosti da im se biste ustupe, odnosno posude kako bi bile izložene i dostupne javnosti”, potvrdili su za Hinu iz Ureda predsjednika RH.

Izvijestili su i da je odluka o micanju bisti samo provedba najave iz predsjedničke kampanje u kojoj je Milanović govorio da bistama nije mjesto u Uredu već u muzejima, ističe Hina.

Na Pantovčaku je bila i bista Josipa Broza Tita, a nju je na početku svojega mandata uklonila bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, prenosi Bljesak.info.

Podijeli objavu