Podijeli objavu

Zdravstvene službe i sva druga tijela vlasti u BiH učinkovito provode sve predviđene mjere za kontrolu zaraze koronavirusom, ustvrdio je u utorak ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić, javlja Hina.

U cijeloj BiH do sada je zabilježeno pet slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je samo jedan u Federaciji BiH, odnosno u Zenici, a ostali su u Republici Srpskoj, navodi Glas Istre. U RS su oboljela dva muškarca srednje životne dobi te dječak, osnovnoškolac i jedna srednjoškolka. Riječ je o članovima dviju obitelji čiji očevi rade u Italiji i oni su bili prenositelji virusa.

Mandić je konstatirao kako se, prateći epidemiološku situaciju u zemljama okruženja, i u BiH može očekivati povećanje broja zaraženih osoba, no i za to se poduzimaju sve potrebne mjere.

“Imat ćemo dovoljno kapaciteta za smještaj zaražnih i spremni smo adekvatno odgovoriti”, kazao je Mandić na konferenciji za novinstvo u Sarajevu, navodeći kako je u Federaciji BiH za sada osigurano 40 milijuna konvertibilnih maraka (oko 240 milijuna kuna) za borbu protiv koronavirusa.

Istaknuo je kako na snazi ostaje preporuka entitetskog ministarstva zdravstva da se otkažu svi masovniji skupovi kako bi se spriječila mogućnost širenja zaraze u takvim okolnostima.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojske županije Adnan Jupić kazao je novinarima kako je provjerama utvrđeno da je žena iz Zenice, kod koje je COVID-19 potvrđen u ponedjeljak, nedavno boravila u Italiji i za sada ima blaže simptome bolesti.

“Pregledana je po protokolu i ovo je primjer dobrog ponašanja, počevši od graničnih policajaca do telefonskog kontakta s liječnikom u  domu zdravlja u Zenici”, kazao je Jupić.

U izolaciji su još dva člana obitelji oboljele žene.

Predstavnik ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Mirza Palo kazao je kako su sve preporučene mjere poduzete na vrijeme podsjećajući kako je kod svih oboljelih u BiH riječ je o “uvezenim slučajevima”, kako je i predviđao jedan od mogućih scenarija. “Zdravstveni sustav je odlično uradio svoj posao i nadamo se da će se tako i nastaviti”, kazao je Palo.

Potvrdio je kako je WHO već zatražila 700 milijuna dolara međunarodne financijske pomoći ugroženim državama, a dio će dobiti i BiH.

Najavio je kako će već u srijedu u BiH biti dopremljena nova pošiljka zaštitne opreme namijenjene medicinskom osoblju, a narednog tjedna WHO će u tu zemlju poslati i novi kontigent od tisuću testova na koronavirus s reagensima.

Proglasi li ipak WHO pandemiju zbog koronavirusa, pojasnio je Palo, to neće puno utjecati na mjere koje se poduzimaju jer je sve što se sada radi adekvatan odgovor na ovu opasnost.

Podijeli objavu