Podijeli objavu

Još tri osobe su oboljele od koronavirusa. Hospitalizirane su u Zagrebu, priopćeno je iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Radi se o osobama koje su došle iz Austrije i Njemačke. Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 19 oboljelih osoba.

Premijer Andrej Plenković sazvao je sastanak s nadležnim ministrima i članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite danas u 16 sati u Banskim dvorima. Teme sastanka bit će zdravstveno stanje i sigurnost građana, priprema mjera za gospodarske sektore te angažman Hrvatske na razini EU-a kao predsjedavajuće Vijeća EU-a, rekao je Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.

● Zagrebačka nadbiskupija pozvala je u srijedu svećenike i vjernike da se zbog širenja koronavirusa suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja i skupove ako imaju simptome respiratornih infekcija te je savjetovala da se u škropionicama ne čuva i u njih ne ulijeva blagoslovljena voda.

● Danas su se ministri sastali s čelnicima HUP-a, HGK, HBOR-a i drugih kako bi razgovarali o utjecaju epidemije koronavirusa na gospodarstvo i turističku sezonu. Mjere su pripremi, a ministri financija i turizma Zdravko Marić i Gari Cappelli poručili su da je glavni element kojim se Vlada vodi – zadržavanje radnih mjesta. Također, Marić je kazao kako “plaće i mirovine nisu upitne”.

● Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako u Ministarstvu rade na pripremama za eventualnu promjenu situacije vezane za koronavirus, a koja može utjecati na održavanje nastave u školama.

● Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je uoči Užeg kabineta Vlade kako Nacionalni stožer razmišlja i o zatvaranju granica te rigoroznijim kontrolama. “Sada se događa ono što smo davno predvidjeli. Spremni smo ne samo na ovaj scenarij, koji je u ovom trenutku u Hrvatskoj pod kontrolom, nego i na mnoge druge. Budite sigurni da ćemo poduzeti sve mjere koje su potrebne da zaštitimo zdravlje hrvatskih građana”, poručio je. Naglasio je da se Hrvate koji rade u Italiji kontrolira na dnevnoj bazi.

● Za sada je zdravo svih 93. putnika koji su jutros trajektom Marko Polo iz Ancone došli u Split, rečeno je na konferenciji za novinare splitsko-dalmatinskog Stožera Civilne zaštite, koji je poručio da je sve pod kontrolom i da su spremno dočekali taj brod iz italije. Istodobno Jadrolinija je odgodila sve veze s Italijom.

● Iz Pule se javila novinarka HRT-a Jasminka Kalčić sa svojom gošćom dr. Jasnom Valić, članicom istarskog kriznog stožera. Dr. Valić je rekla kako je služba za epidemiologiju preplavljena pozivima građana. Stotine ljudi zovu, jer se boje.

● Mikrobiolog Gordan Lauc poručio je u emisji U mreži Prvog da, prema najnovijim istraživanjima, za zaštitu od zaraze koronavirusom nije dovoljna udaljenost od jednog metra ta da bi trebala biti najmanje dva do tri metra.

● Događa se sve rutinski, sve ono što se događa u ovakvim epidemijskim situacijama. U idućim danima možemo očekivati još slučajeva, ali važno je da svi zdravstveni djelatnici razmišljaju o bolesnicima i kontaktima, rekao je Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike “Dr. Fran Mihaljević”. Upozorio je još jednom građane da, prema uputama Stožera, o potencijalnoj izloženosti virusu telefonski obavijeste liječnika obiteljske medicine kako bi se na pravi način usmjerili hitnoj službi, da se ne dogodi ono što se sinoć dogodilo u KB-u Dubrava.

● Muškarac zbog kojeg je zatvoren Hitni odjel u bolnici u Dubravi nije zaražen koronavirusom, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš. Muškarac se sinoć javio na hitnu sa simptomima gripe, ali je zbog opreza upućen u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, gdje je testiran i zadržan. Hitni prijam u bolnici Dubrava otvoren je noćas nakon desiznfekcije, potvrdio je ravnatelj Srećko Marušić.

● Ukupan broj zaraženih koronavirusom u svijetu dosegnuo je 120 tisuća. I dok se stanje u Kini polako smiruje, u SAD-u raste broj zaraženih, u Italiji ih je gotovo 10 tisuća, a umrlo je 630 osoba. U talijanskome mjestu Codognjo i još jedanaest općina koje su prve zatvorene i odakle je epidemija krenula – nema nijedan novozaraženi.

● Bosna i Hercegovina počela je provoditi mjeru zabrane ulaska strancima koji dolaze iz područja najteže pogođenih koronavirusom, javlja Al Jazeera Balkans. U BiH je registrirano je sedam slučajeva koronavirusa.

● Od utorka navečer do srijede ujutro u Srbiji je potvrđeno sedam novih slučajeva koronavirusa (covid 19), što je ukupno 12 registriranih od petka, kada je utvrđen prvi slučaj, piše Hrt.hr.

Podijeli objavu