Podijeli objavu

U Bosni i Hercegovini potvrđena su još četiri slučaja zaraze koronavirusom pa je ukupni broj oboljelih povećan na jedanaest, potvrdio je u četvrtak ministar zdravstva entiteta Republike Srpske Alen Šeranić.

On je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci kazao kako je koronavirus izoliran kod dva muškarca i dvije žene, a svi oni žive na području ovog grada.

Ustvrdio je kako su svi oni pod liječničkim nadzorom i razmjerno su dobrog općeg stanja, a liječnici poduzimaju sve propisane mjere.

Svi su se oni sami prijavili sukladno pozivu upućenom osobama koje su nedavno putovale u inozemstvo, a kada su im se pojavili simptomi bolesti testirani su i utvrđeno je kako su zaraženi virusom COVID-19.

“Radi se o muškarcu i ženi koji su bili na skijanju u Austriji i bili su u kontaktu s osobom za koju je u Hrvatskoj potvrđena da je zaražena. Drugi slučaj odnosi se na muškarca i ženu koji su u Sloveniji bili u kontaktu sa zaraženim slučajem”, kazao je Šeranić.

Dodao je kako je neminovno očekivati još slučajeva zaraze, no potrebno je poduzeti sve kako bi se smanjio utjecaj koronavirusa na starije pacijente i kronično oboljele.

“Ulazimo u novu fazu”, kazao je Šeranić istaknuvši kako razvoj zbivanja u BiH nije ništa drugačiji nego u drugim državama pogođenim epidemijom koronavirusa.

Ranije su u RS-u zabilježena četiri slučaja zaraze koronavirusom i to u Banjoj Luci i obližnjem Čelincu, dok su u Federaciji BiH potvrđena tri takva slučaja i to u Zenici.

U oba entiteta na snazi je odluka o prekidu nastave u školama i na fakultetima te zabrana odnosno preporuka o otkazivanju masovnih okupljanja, ističe Hina.

Zatvorena su i kina i kazališta te otkazani planirani koncerti i sportske manifestacije, navodi Glas Istre.

Podijeli objavu