Podijeli objavu

Europska unija mora pokazati građanima da ima odgovore na njihove zabrinutosti, izjavio je u petak hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović uoči redovitog ministarskog sastanka, “koji se održava u izvanrednim okolnostima”.

Pomoć Grčkoj

Na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a u petak u Bruxellesu raspravljat će se o pomoći Grčkoj u suočavanju s migrantskim valom iz Turske te o jačanju suradnje u području civilne zaštite za zaustavljanje širenja koronavirusa, javlja Hina.

“Ovo je redovni sastanak u izvanrednim okolnostima. Mi kao predsjedatelji Vijećem EU-a moramo pokazati vodstvo zbog toga što građani diljem Europe žele vidjeti da Europa ima odgovore na njihove zabrinutosti”, rekao je Božinović uoči početka sastanka.

Na sastanak u Bruxelles doputovalo je samo nekoliko ministara, ostale zemlje članice zastupaju ili državni tajnici ili veleposlanici pri EU-u. Sastanak se održava u trenutku kada je više zemalja članica zatvorilo svoje granice, zatvorilo škole, restorane, trgovine, kako bi na taj način zaustavile ili usporile širenje virusa. Božinović je istaknuo potrebu da se odluke u Europskoj uniji donose na “uniformniji način” i da bi to povećalo povjerenje građana.

Na pitanje je li Hrvatska spremna prihvatiti maloljetne migrante bez pratnje koji se nalaze na grčkim otocima, Božinović je rekao da se o tome razgovaralo, da postoji spremnost, ali da se to mora sagledati i s obzirom na činjenicu širenja koronavirusa.
Povjerenica za unutarnje poslove EU Ylva Johansson nedavno je boravila u Grčkoj i s rezultatima svoga posjeta upoznat će ministre, navode Vijesti.hr.

“Mogu potvrditi da smo o tome raspravljali. Da bismo bili spremni, prvo moramo čuti koji su rezultati posjeta povjerenice Johansson i moramo uzeti u obzir što to znači u ovim okolnostima zbog činjenice da se virus širi Europom”, rekao je Božinović.
Ministri unutarnjih poslova imali su prije dva tjedna izvanredni sastanak u Bruxellesu na kojem su dali potporu Grčkoj i zaključili da se neće tolerirati ilegalni ulasci na teritorij EU nakon što je Turska otvorila granice za migrante. Na današnjem sastanku bit će riječi o njemačkoj inicijativi koju je podržalo nekoliko zemalja članica – da se s grčkih otoka preuzme 1600 djece izbjeglica bez roditeljske pratnje.

Podijeli objavu