Podijeli objavu

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu održao je u 16 sati press konferenciju na kojoj je iznio najnovije informacije o koronavirusu i stanju oboljelih. Do sada je 31 osoba u Hrvatskoj oboljela od virusa, a jedna je uspješno izliječena, piše Slobodna Dalmacija.

Tijek press konferencije pratite na našem portalu.

– Od jutros nemamo znanto povećanje broja pozitivnih na koronavirus. Detektiran je samo jedan novi oboljeli, on je bio u bliskom kontaktu s ranije zaraženom osobom. I dalje nemamo znakove lokalne transmisije, kazao je ministar Vili Beroš.

– Trenutno su u testiranju 553 uzorka od kojih se za njih 15 još čekaju rezultati. Pod nadzorom je 5991 osoba, bio je kratak ministar.

Nakon njega na red je došla Alemka Markotić.

– Na sreću, nemam ni ja puno za reći. Jedan novi oboljeli ima blaže simptome, ostali su stabilno, rekla je Markotić.

Potom se javnosti obratio i general Zdilar ispred Hrvatske vojske.

– Mi imamo jednog svog pripadnika koji je zaražen i nalazi se u bolnici Fran Mihaljević. Radimo epidemiološke radnje i izvide sukladno smjernicama, rekao je Zdilar.

Predstavnici medija postavili su stožeru pitanje je li istina da je zaraženo i prvo dijete, a riječ je uzela Alemka Markotić.

– Mislim da smo već više puta zamolili da se obiteljski dijelovi ne iznose, sve što možemo reći da su sve obiteljski kontakti, a u cilju zaštite tih obitelji nećemo iznositi nikakve dodatne podatke, kazala je Markotić.

Potvrdila je da djeca mogu biti zaražena.

– Iznimno je mal postotak zaraženih mlađih od 20 godina, a i oni koji se zaraze imaju blage simptome. Isto tako među zdravom populacijom su zabilježeni blaži oblici bolesti. Teži oblici bolesti su zabilježeni među rizičnom populacijom starijih od 70 godina, osobito ako imaju kronične bolesti. Nemamo dokaze da se virus širio iz dječje populacije i da su ona mogla biti rasadnik virusa, rekla je Markotić.

Na pitanje zašto nije uvedena komunikacija između epidemiologa i izabranog liječnika u svezi pacijenta koji se direktno javio epidemiologu odgovorio je šef Zavoda za jevno zdravstvo Krunoslav Capak.

– Nisam svjestan da takva komunikacija ne postoji. Osoba koja ima simptome i za koju je potrebna intervencija se treba javiti ili epidemiologu ili svom liječniku, oni međusobno komuniciraju i razmjenjuju podatke. Morate biti svjesni da se radi o velikom broju kontakata koje epidemiolozi dnevno obrađuju, ponekad se nemaju vremena javiti izabranom liječniku isti tren, rekao je Capak.

Ministra Beroš upitan je kako će biti sankcioniran zaraženi otac koji je svog sina doveo u bolnicu.

– To nije pitanje za ministra zdravstva, rekao je Beroš.

– Nad tom se osobom rade izvidi, ali zbog njegove zdravstvene situacije se ne završava postupak, rekao je predstavnik policije.

Beroš je rekao da će objaviti priopćenje koje će se doticati i noćnih klubova koji okupljaju više od 100 ljudi.

– Rad noćnih klubova prema zakonu nije javno okupljanje. Zato izdajemo preporuku koja će naznačiti da rad nije u skladu s našim preporukama te da to odgode, rekao je Beroš.

Profesorica Markotić otkrila je i koliko se testova dnevno provede.

– U ova dva dana je jako velik pritisak, sto i nešto uzoraka, ljudi vrijedno rade i iza ponoći. Još se sve stigne istestirati u vrlo kratkom roku kojeg se ne bi postidjela ni jedna zemlja i zdravstveni sustav. Svjesni smo da će možda biti i veći priljev, od početka idućeg tjedna otvorit ćemo još dva punkta u Zagrebu, a pripreme se provode i u Splitu, Osijeku i Rijeci, rekla je Markotić.

Podijeli objavu