Podijeli objavu

Premijer Sjeverne Makedonije na odlasku Zoran Zaev pozvao je u ponedjeljak na odgodu prijevremenih parlamentarnih izbora predviđenih za sredinu travnja zbog krize izazvane korona virusom.

U zemlji koja ima 19 slučajeva zaraze Covidom-19 u na snazi su ograničenja javnih i privatnih skupova, zatvorene su škole, restorani i druga mjesta okupljanja u pokušaju obuzdavanja širenja virusa.

U ponedjeljak je Zoran Zaev, koji želi novi mandat, pozvao šefove političkih stranaka na sastanak da razmotre moguću odgodu izbora predviđenih za 12. travnja.

“Radi se o našem zdravlju i zdravlju bliskih osoba. Očito je da ovi uvjeti ne dopuštaju normalno održavanje izbora”, rekao je Zaev, čelnik Demokratske stranke, na konferenciji za novinare.

Desna oporbena stranka VMRO-DPMNE pokazala se spremnom za odgodu koju treba odobriti parlament.

“U ovom trenutku su nam jedini prioriteti zdravlje naših državljana i načini nadilaženja potencijalno teške gospodarske krize”, rekao je u nedjelju potpredsjednik VMRO-DPMNE Aleksandar Nikoloski.

Izbori su sazvani nakon što Zaev u listopadu prošle godine nije uspio otvoriti pristupne pregovore s EU-om, unatoč tome što je zemlja izmijenila ime kako bi Grčka ukinula blokadu, piše Direktno.hr.

Otvaranje  pristupnih pregovora je bio glavni cilj njegove vlade.

Podijeli objavu