Podijeli objavu

Iran je privremeno pustio na slobodu oko 85 tisuća zatvorenika kako bi spriječio širenje zaraze korona virusom, javila je tamošnja vlada.

Glasnogovornik Gholamhossein Esmaili objasnio je kako je oko pola puštenih zatvorenika bilo lišeno slobode zbog državne sigurnosti, a nadodao je i kako su u zatvorima poduzete mjere kako bi se suočili s epidemijom.

Do ovog poteza došlo je nakon pritiska Ujedinjenih nacija koje su pozvale na puštanje političkih zatvorenika na slobodu zbog toga što su iranski zatvori pretrpani i puni bolesnika.

– Bit će pušteni samo oni koji imaju manje od pet godina za odslužiti u zatvoru. Politički zatvorenici i ostali koji imaju više od pet godina ostaju u zatvoru. Oni koji su sudjelovati u protestima također. Brojni strani državljani se zaista boje situacije. Zbog toga sam im predložio da privremeno puste sve takve zatvorenike – rekao je Javaid Rehman, UN-ov čovjek zadužen za ljudska prava u Iranu.

Broj umrlih u Iranu od korona virusa popeo se na 853, a ukupno je oko 15 tisuća ljudi zaraženo. Iranska vlast kritizirana je oko vođenja države u ovakvoj kriznoj situaciji, a posebno je kontroverzna odluka da se ne ugase mjesta od religijskog značaja.

Oštru poruku Iranu uputila je i američka vlada koja je rekla kako će Iran smatrati odgovornim za moguću smrt bilo kojeg Amerikanca zatočenog u iranskom zatvoru. Iranci su im odgovorili – istom mjerom. Smatraju kako je zdravlje njihovih državljana u američkim zatvorima ugroženo, a također su optužili Amerikance kako su ih zatvorili bez ikakve zakonske osnove, prenose 24sata.hr.

Podijeli objavu