Podijeli objavu

Stožer civilne zaštite RH izvijestio je o četiri nova slučaja koronavirusa od jutros. Dakle, ukupno je u Hvatskoj u ovoj trenutku 69 oboljelih, uključujući i šest liječnika, od kojih je troje zaraženo jer su bili u inozemstvu, a tu su informaciju zatajili nadležnima.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da je se uskoro očekuje proširenje ovlasti Nacionalnog stožera čime će se omogućiti donošenje odluka i uputa koje će provoditi stožeri jedinica lokalne i područne samouprave. Božinović je rekao je da će jedna od prvih odluka stožera u borbi protiv koronavirusa, nakon što mu se prošire ovlasti, biti nastojanje da se ograniči kretanje starijih osoba i pojačavanje kontrole osoba u samoizolaciji.Potvrdio je da je u planu ograničavanje rada nekih uslužnih objekata na 30 dana.

– Sve je to s ciljem da se smanje mogućnosti socijalnih kontakata i minimiziraju situacije u kojima može doći do širenja virusa – kazao je Božinović. Otkrio je i novu mjeru koja se odnosi na kontrolu granice.

– Što se tiče ovih konvoja kojima se osigurava promet roba, sve se odvija dobro. Danas je prošlo oko 711 kamiona. Također sa Slovenijom smo dogovorili zatvaranje 27 pograničnih prijelaza, dok glavni ostaju otvoreni.

Ministar Beroš je otkrio da trenutno imamo četiri nova slučaja, što znači ukupno 69 potvrđenih slučajeva. Testirano je 1109 uzoraka.

– Sama činjenica o broju oboljelih ukazuje da ulazimo u treću fazu obrane, što znači da smo na pola puta. Zdravstveni sustav se mobilizira, opsežne organizacijske i logističke pretpostavke za uspostavu primarnih, sekundarnih i tercijarnih centara su u tijeku, to nije lak zadatak, puno je ljudstva i materijalno tehničke opreme koja se mora mobilizirati. S obzirom na trenutnu epidemiološku sliku, situacija je i više nego kontrolabilna – kazao je ministar zdravstva.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić kazala je kako imamo sreće da je većina zaraženih s blagim simptomima bolesti, a da je jedan bolesnik u srednje teškoj do težoj situaciji bez promjena u njegovom status na bolje ili na lošije. Naglasila je i važnost reorganizacije.

– Molim sve građane koji imaju blaže bolesnike da se jave u domove zdravlja, a svi koji budu ozbiljno bolesni, odnosno budu imali teže simptome, trebaju se upućivati nama.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capek kazao je da su Slavonski Brod i Zabok novi gradovi koji bilježe slučajeve koronavirusa. – I dalje se radi o slučajevima bliskih kontakata ili osoba koje dolaze iz inozemstva, dakle nema lokalne transmisije – dodaje.

Komentirajući liječnike koji se po povratku iz inozemstva nisu javili epidemiolozima i obavijestili bolnice u kojima rade, ministar Beroš je kazao: – Kolege koje su to napravile snosit će svoju zakonsku odgovornost, ali vjerojatno i od struke. Nadam se da to neće narušiti povjerenje u naš cjelokupni sustav.

Ukupan broj oboljelih liječnika je šest. U izolaciji ih je još 28 liječnika i više desetaka ostalog medicinskg osoblja.

– Možda je i dobro što sam se na početku zarazila pa ću ozdraviti i biti na raspolaganju pacijentima u nastavku vala – kazala je zaražena liječnica, prenosi ministar Beroš.

Podsjetimo, jutros je Nacionalni stožer iznio podatke o devet novih slučajeva. Uz ova nova četiri slučaja danas je tako ukupno zabilježeno 13 novih slučajeva u Hrvatskoj, ističe Večernji.hr. Ministar ističe da je taj porast u odnosu na ostatak Europe zadovoljavajuć.

Podijeli objavu