Podijeli objavu

Ruski mediji pokrenuli su “značajnu dezinformacijsku kampanju” usmjerenu protiv zapadnih zemalja kako bi pogoršali utjecaj koronavirusa te izazvali paniku i sumnju, navodi se u dokumentu Europske unije.

– Ruski državni mediji, izdanja koja podržavaju Kremlj, provode značajnu dezinformacijsku kampanju o koronavirusu, navodi se u dokumentu od 16. ožujka u koji je Reuters imao uvid.

– Cilj dezinformacija iz Kremlja je pogoršati zdravstvenu krizu u zapadnim zemljama unutar šire strategije slabljenja europskih društava, napisala je Europska služba za vanjske poslove (EEAS).

Ruski mediji objavljuju lažne vijesti na engleskom, španjolskom, talijanskom, njemačkom i francuskom jeziku pa je Europskoj uniji otežano informirati građane o suočavanju s pandemijom, navodi se u izvješću.

Europska baza podataka zabilježila je gotovo 80 slučajeva dezinformacija o koronavirusu od 22. siječnja.

Iz EEAS-a nisu htjeli komentirati izvješće, ali je glasnogovornik rekao da je EU u kontaktu s Googleom, Facebookom i Microsoftom kako bi “raspravili širenje dezinformacija o Covidu-19”.

Rusija odbacuje optužbe, a predsjednik Vladimir Putin optužio je strane neprijatelje što prozivaju zemlju za širenje lažnih vijesti o pandemiji. Ruski mediji u Europi ne dopiru do šire publike, ali pružaju platformu populistima, pokazuju analize EU-a i nevladinih organizacija, ističe Hina.

EEAS je kao primjer posljedica takvih dezinformacija naveo Ukrajinu, bivšu sovjetsku republiku koja teži ulasku u EU i NATO.

U lažnom priopćenju ukrajinskog ministarstva zdravstva krajem veljače, navedeno je pet slučajeva zaraze koronavirusom u toj zemlji, donosi Hrt.hr.

Vlasti su objavile da je priopćenje napisano izvan Ukrajine, navodi se u izvješću.

Podijeli objavu