Podijeli objavu

Slovenski ministar obrane Matej Tonin izjavio je u četvrtak da se u zapletu oko 3 milijuna maski koje je država naručila, a trebale su stići teretnim vozilom preko Italije, radilo o klasičnoj prijevari.

‘Za teretom se je izgubio svaki trag, a policija je ustanovila da se radilo o klasičnoj prijevari”, kazao je Tonin na konferenciji za novinare u Ljubljani.

‘Bila nam je obećana isporuka maski i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek je bio u kontaktu s vozačem. Jučer u 14.30 je vozač kazao da je na carini u Sežani, a kasnije da će natočiti gorivo u Postojni, nakon čega smo s njime izgubili kontakt’, kazao je Tonin. Dodao je da je slovenska policija ustanovila da je riječ o klasičnoj prijevari koje će od sada tretirati kao prioritet.

Maske su bile naručene od poduzeća Global promet, čiji je direktor Emir Begović iz BiH, ali se pokazalo da je bilo riječi o fiktivnom poslu i klasičnoj prijevari te da tog transporta ni maski nikada nije ni bilo, kazao je slovenski ministar obrane.

Dodao je da je bila netočna jučer objavljena informacija kako su nepostojeće maske bile unaprijed plaćene 10 milijuna eura i da u tom pogledu nema štete te da će se maske i druga oprema potrebna za bolnice i druge ustanove tijekom epidemije koronavirusa naručivati po točno određenim cijenama i plaćati nakon isporuke.

Stanje s opremom i zaštitnim sredstvima u slovenskim bolnicama je kritično, ustvrdio je ranije Tonin.

Tonin je potvrdio da se čeka oko 3 milijuna maski iz Njemačke, koje su trenutačno u Hamburgu, ali da je to trenutno u zastoju zbog restrikcija u transportu pa se radi na diplomatskoj razini da ta pošiljka što prije stigne u Sloveniju, javlja Hina.

Po riječima ministra gospodarstva Počivalšeka, danas je osigurano 400.000 troslojnih zaštitnih maski od dobavljača Sanolabor te još sto tisuća maski koje su dostavile Slovenske željeznice, tako da će prve potrebe biti pokrivene, navodi Tportal.hr.

Podijeli objavu