Podijeli objavu

U Njemačkoj broj zaraženih koronavirusom premašio je 14.000, što je porast od gotovo tri tisuće za jedan dan, priopćio je Institut Robert Koch objavivši da je do sada od posljedica zaraze umrla 31 osoba.

– Mi se nalazimo u fazi stalnog rasta broja zaraženih, rekao je direktor Instituta Robert Koch, Lothar Wieler, koji je istaknuo kako bi se relativno nizak broj umrlih sada mogao brzo promijeniti.

– Očekujem da su bolnice spremne. Nalazimo se na početku epidemije, rekao je Wieler, te pozvao građane da se drže mjera savezne vlade i izbjegavaju socijalne kontakte.

– Zarazu možemo usporiti jedino ako držimo odstojanje, rekao je direktor epidemiološkog instituta.

Istovremeno kritizirao je stajalište jednog broja građana, prema jednom ispitivanju javnog mnijenja njih 25 posto, koji smatraju da su trenutne mjere pretjerane te da se radi o širenju panike.

Šef kancelarskog ureda Helge Braun najavio je da će ovog vikenda krizni kabinet Angele Merkel iznova razmatrati pooštrenje mjera i uvesti zabranu kretanja u Njemačkoj.

– Mi promatramo ponašanje građana ove subote i na temelju toga ćemo donijeti odluku, rekao je Braun za Spiegel Online.

U nekim gradovima poput Freiburga je već uvedeno ograničeno kretanje i napuštanje doma dopušteno je samo u slučaju odlaska u trgovinu živežnim namirnicama, apoteku ili k liječniku.

U većim gradovima poput Berlina ideja o potpunom ograničenju kretanja građana ne nailazi na plodno tlo.

– Zabrana izlaska iz domova isto nije mjera koja sve rješava, rekao je gradonačelnik Berlina Michael Mueller. On je najavio da će vlasti u njemačkoj metropoli, ako bude zatrebalo, energičnije postupati prema onima koji se ne pridržavaju mjera, javlja Hina.

Protiv zabrane izlaska i zatvaranja restorana i kafića je i predsjednica vladine Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Saskia Esken.

– Mislim da je ova mjera problematična posebno ako se radi o obiteljima s djecom, rekla je Esken za dnevnik Handelsblatt.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je dao do znanja da je preporuka za putovanja njegovog ministarstva, koje odvraća od svih turističkih putovanja u inozemstvo, na snazi do kraja travnja, donosi Hrt.hr.

– Ova preporuka obuhvaća i uskrsne praznike. Ostanite kod kuće! Štitite sebe i svoje bližnje!, poručio je Maas preko Twittera.

Podijeli objavu