Podijeli objavu
Talijanska vlada zatvara sve proizvodne aktivnosti koje nisu nužne u pokušaju da uspori pandemiju koronavirusa, izjavio je kasno u subotu premijer Giuseppe Conte

Međutim, supermarketi, banke, pošta i ljekarne ostaju otvoreni, dodao je Conte.

Rekao je da je to “najveći izazov od Drugoga svjetskog rata”.

Italija je izvijestila o gotovo 800 novih smrtnih slučajeva koronavirusa u subotu, pri čemu epidemija nije pokazala znakove smanjivanja unatoč sve strožim odredbama za policijski sat koje se primjenjuju u cijeloj zemlji.

U svom dnevnom biltenu, uprava civilne zaštite u Rimu izjavila je da je umrlo 4.825 ljudi. To je povećanje za 793 slučaja u odnosu prema dan prije, što je najveći broj smrtnih slučajeva dnevno otkad je pandemija Covid-19 stigla zahvatila zemlju.

Italija je zemlja s najviše službeno prijavljenih smrti zbog novog koronavirusa u svijetu.

Ukupni broj zaraženih porastao je za više od 4.800 do 53.578.

Rusija je u subotu rekla da šalje pomoć.

Na zahtjev Italije, Rusija će poslati zaštitnu opremu, pokretne opskrbne stanice i sredstva za dezinfekciju područja i vozila, navodi se u izjavi Kremlja objavljenoj kasno u subotu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin telefonom razgovarao s Conteom.

Ruski specijalci trebali bi biti upućeni u talijanske regije koje su posebno pogođene koronavirusom, dodaje se u izjavi ruskog predsjedništva.

Ministarstvo obrane u Moskvi priopćilo je da će osam mobilnih brigada s virolozima i liječnicima biti prebačeno u Italiju u nedjelju.

Kuba je također rekla da šalje 52 liječnika i medicinskih sestara u sjevernu talijansku regiju Lombardiju, koja je posebno pogođena epidemijom.

“Primili smo poruke od volontera koji su spremni ići bilo kamo kako bi pomogli u ovoj globalnoj zdravstvenoj situaciji”, rekao je Jorge Delgado, ravnatelj središnje jedinice za medicinsku suradnju kubanskog ministarstva za javno zdravstvo, za državnu televiziju.

Kubanske vlasti priopćile su kako je kontingent, koji je već krenuo u subotu, spreman pomoći tijekom dva ili tri mjeseca. Ta se pomoć može produljiti ako Italija zatraži.

Talijanska vlada u petak je pooštrila mjere policijskog sata koje su na snazi ​​u cijeloj zemlji od 10. ožujka. Međutim, regionalni političari na sjeveru traže dodatne mjere.

Na teško pogođenom sjeveru vojni kamioni prevoze lijesove iz Bergama u druge talijanske gradove, jer je gradu već odavno ponestalo prostora za brojne žrtve koronavirusa.

Oko 70 lijesova odvezeno je preko noći u subotu kako bi se mrtvi mogli kremirati u drugoj pokrajini, izvijestila je novinska agencija ANSA.

Samo u petak je u Bergamu umrlo gotovo 90 ljudi. Tamo je zaraženo više od 5.100 ljudi, a stručnjaci vjeruju da postoji veliki broj neprijavljenih slučajeva.

“Nadamo se da ćemo uskoro vidjeti svjetlo na kraju tunela, ali zasad ga ne vidimo”, rekao je gradonačelnik Giorgio Gori.

Terenska bolnica u tom području sada će osloboditi prekomjerno zaposleno osoblje klinike.

Broj smrtnih slučajeva u Italiji vidno je visok u odnosu na broj službeno prijavljenih slučajeva zaraze.

Točan uzrok tome nije jasan, ali moglo bi biti nekoliko razloga: Italija ima jednu od najstarijih populacija na svijetu – a većina umrlih bili su stariji ljudi koji su patili od prijašnjih bolesti.

Oni bi se mogli i lakše zaraziti jer u mnogim obiteljima bake i djedovi žive u istim kućama s djecom i unucima ili su više uključeni u njihov svakodnevni život nego u drugim europskim zemljama poput Njemačke, navodi Hina.

Stručnjaci također pretpostavljaju da je broj zaraženih mnogo veći nego što je prijavljeno te da mnogi blagi ili asimptomatski slučajevi nisu zabilježeni, donosi Tportal.hr.

Podijeli objavu