Podijeli objavu

U Krapinsko-zagorskoj županiji evidentirano je 28 pozitivnih osoba na koronavirus, deset više nego u ponedjeljak, a šest liječnika i 19 medicinskih sestara zabočke Opće bolnice je u samoizolaciji, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Šest liječnika i 19 medicinskih sestara Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana je u samoizolaciji, nakon što je u ponedjeljak pozitivna bila i pacijentica u Jedinici intenzivnog liječenja, rečeno je danas na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite u Krapini.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina izvijestio je da je testirano više od 100 osoba i sada imaju 28 pozitivnih nalaza.

‘Od pet pacijenata su uzeti brisevi i čekamo nalaze, tako da u prostoru izolacije imamo pacijente koji su lošijeg, odnosno srednjeg stanja i čekamo nalaze’, dodao je Vančina.

Pozvao je građane da ostanu kod kuće ili se toplo odjenu ako moraju izaći.

‘S obzirom na ovakvo vrijeme sigurno će biti onih koji će kašljati i imati temperaturu pa ih pozivam da, s obzirom na ograničene kapacitete bolnice, budu doma, da se utople i paze na svoje zdravlje’, poručio je ravnatelj zabočke bolnice.

Komentirao je i dekontaminaciju bolničke Jedinice za intenzivno liječenje, nakon što je jučer stigao nalaz da je pacijentica pozitivna, a prvotno je njezina rodbina negirala izloženost koronavirusu.

‘Trenutno imamo 19 medicinskih sestara i šest liječnika u samoizolaciji. Pacijenti koji se nalaze u jedinici intenzivnog liječenja su i dalje gore, dobrog su stanja, brinemo se za njih i postupamo s njima kao na sumnju za COVID pozitivne’, naglasio je Vančina.

Župan Kolar će zatražiti pomoć u sanitetskom materijal

U Krapinsko-zagorskoj županiji je u ponedjeljak bilo 18 slučajeva zaraze, a epidemiolog Ivan Lipovac iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo kazao je da se radi na žurnoj evidenciji kontakata novih slučajeva kako bi ih se stavilo u samoizolaciju.

Župan Željko Kolar najavio je da će zatražiti pomoć u sanitetskom materijalu jer su zalihe smanjene.

‘Danas smo od Civilne zaštite pozvani da se podigne jedan kontingent opreme za Opću bolnicu Zabok, hitnu, Zavod za javno zdravstvo i Dom zdravlja Krapinsko-zagorske žuanije, a s obzirom kako se koronavirus širi, a kako se u sustav uvađaju i druge zdravstvene ustanove, mogu reći da nema dovoljno opreme. Razumjevši svu situaciju koja se događa na području Republike Hrvatske, nadam se da će i ovaj drugi avion koji je sletio, da će biti dovoljno opreme, prije svega da zaštitimo medicinski kadar koji se brine o oboljelima’, izjavio je župan Kolar.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek pojasnio je situaciju s propusnicama te zamolio građane da ne putuju nepotrebno, ističe Hina.

‘Županijski stožer nije nadležan za izdavanje propusnica. Zasipani smo sa stotinama zahtjeva za propusnice. Ponavljam, propusnice izdaju poslodavci, liječnici opće prakse i lokalni stožeri, stožeri općina i gradova’, rekao je Ferek Jambrek.

Naglasio je kako razlog izdavanje propusnica nije ‘da stane život i da stane gospodarstvo’, već da se ograniči nepotrebno kretanje zbog koronavirusa, navodi Tportal.hr.

Podijeli objavu