Podijeli objavu

U odnosu na jutros u Hrvatskoj imam dodatnih 14 pozitivnih  na koronavirus, što znači ukupno 495, izvjestio je ministar zdravstva, Vili Beroš.

Od tog broja u Splitsko-dalmatinskoj županiji je 34 oboljelih, u Šibensko – kninskoj 15, Zadarskoj 6, a Dubrovačko – neretvanskoj 22 oboljelih, izvjestio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak.

‘To znači da u 24 sata imamo povećanje od 53 bolesnika. Još je prerano zaključivati o trendovima ali ako uzmemo u obzir da smo jučer  imali 63 nova bolesnika, prekjučer 69 bolesnika, od dan ranije 71 bolesnika, na neki način ipak smatamo da poduzete mjere daju određene rezultate’, zaključio je ministar zdravstva.

Ministar je izvjestio kako je koronavirus u Hrvatskoj uzeo i drugu žrtvu.

‘Tijekom mutra preminuo je bolesnik koji je star 74 godine iz Zagreba, koji je od ranije onkološki bolesnik.  Suosjećamo sa svim indiciranim bolesnicima i njihovim obiteljima, mogu samo poručiti da se zajedno moramo boriti protiv ove infekcije’, rekao je ministar Beroš.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, izrazivši sućut obitelji preminulog pacijenta  je istaknula kako je u njezinoj klinici trenutačno osmoro na respiratoru. Jedan pacijent čeka laboratorijski dokaz na koronavirus, donosi Dalmatinskiportal.hr.

‘Ostalih sedmoro nisu u kritičnom stanju, no svatko tko je na respiratoru predstavlja teškog bolesnika. Ostalih 70 bolesnika su stabilni i za sad se nadamo da neće trebati neku veću potporu, u smislu intenzivne. Od njih troje su nešto teže bolesni’, istaknula je Markotić.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je odluku za vozače teretnih vozila u međunarodnom transportu.

‘Vi znate da smo dali preporuku još na početku da svi vozači iz Hrvatske mogu nastaviti svoj posao, ali pod uvjetom da budu u karanteni dok su u Hrvatskoj. Budući da je prvi udar prošao, odlučili smo liberalizirati taj postupak za vozače u međunarodnom transportu. Oni sada mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući mjere samoizolacije. Ako primijete simptome, moraju se javiti liječniku. Ako postoje oni koji nemaju uvjete za kućnu izolaciju, oni i dalje mogu koristiti karantene Stožera. Oni čiji je boravak kraći od 24 između utovara ili istovara, oni su dužni to vrijeme provesti u kabini za vozače’, kazao je Božinović.

Podijeli objavu