Podijeli objavu

Barcelona je u četvrtak navečer postala prvi klub Primere koji je najavio smanjenje plaća svojim nogometašima, a istu mjeru mogao bi uvesti Atletico Madrid nakon što je obavijestio svoje igrače o nužnim rezovima dok nema utakmica.

– Razgovarali smo s našim igračima, oni su svjesni što se događa. Znam da niti s njihove strane, kao niti s strane trenera i tehičkog osoblja, neće biti nikakvog problema, rekao je Atleticov predsjednik Enrique Cerezo u razgovoru za Radio Marca.

– Radimo financijske planove razmišljajući o svakoj mogućoj situaciji. Ne znamo kako će se razvijati situacija s odigravanjem prvenstva. Ništa ne vrijedi sada govoriti kako će se nastaviti u svibnju jer to nitko ne zna, dodao je.

U Španjolskoj je u petak broj oboljelih od koronavirusa porastao za gotovo 7.900 premašivi 64.000.

– U čitavoj momčadi, među trenerima i dužnosnicima nismo srećom imali problema s koronavirusom, rekao je Cerezo.

Atletico, međutim, kao i ostali klubovi, trenutačno ne dobiva prihode od televizijskih prava, ulaznica i suvenira jer je 47 milijuna stanovnika u kućama, a stadioni i trgovine s dresovima su zatvoreni.

– Svi provode ERTE, napomenuo je Cerezo.

U Španjolskoj u slučaju ‘više sile’, kakva je nastala uvođenjem izvanrednog stanja u zemlji 14.ožujka, kompanije mogu otvoriti Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (Expediente de Regulacion Temporal de Empleo ERTE). To su proteklih tjedana učinile kompanije Burger King, Seat, Iberia, Air Europa i Volkswagen.

U četvrtak navečer im se priključio nogometni prvak Barcelona.

– Riječ je naprosto o smanjenju radnih sati sportaša i zaposlenika čime će njihove plaće proporcionalno biti smanjene, priopćio je katalonski klub u čijim su redovima hrvatski nogometaš Ivan Rakitić, košarkaš Ante Tomić i rukometaš Luka Cindrić.

Barcelona nije navela za koliko im namjerava smanjiti radno vrijeme, niti za koliki postotak će im smanjiti plaću. U takvom režimu suspendiranih ugovora bit će od 14. ožujka pa do kraja izvanrednog stanja koje je zasad produženo do 11. travnja, piše Hina.

Oni ostaju članovi kluba, a punu plaću će opet dobivati kada prođe izvanredno stanje, donosi Hrt.hr. Igrači se već dva tjedna nalaze u svojim kućama gdje individualno vježbaju jer su svi treninzi u klubu kao i natjecanja otkazani do daljnjeg.

Zaposlenici kada uđu u postupak ERTE mogu tražiti i državnu naknadu za nezaposlene do određenog iznosa ako ispunjavaju kriterije.

Podijeli objavu