Podijeli objavu

Sveti Otac danas je udijelio poseban blagoslov “Urbi et orbi”, obično rezerviran za dane Božića i Uskrsa te izbor novog pape.

Čudotvorni križ, koji je u 16. stoljeću čudesno spasio Rim od kuge, skinut je iz rimske crkve te je postavljen na Trg sv. Petra. Papa Franjo danas je uputio svoju poruku Crkvi i svijetu te izrekao molitvu pred ovim križem za spas svijeta od velike pandemije.

Papa je danas cijeli svijet ujedinio u molitvi i na pandemiju odgovorio molitvom. Svima je uputio izvanrednu poruku i blagoslov te svijetu pred križem s praznog Trga sv. Petra, koji je potpuno zatvoren za javnost, udijelio potpuni oprost. Čudotvorni križ pred kojim je Papa Franjo ovu nedjelju molio za kraj prestanka pandemije koronavirusa skinut je s oltara i prevezen na Trg Svetog Petra. Riječ je o križu koji je u 16. stoljeću čudesno spasio Rim od kuge. Skidaju ga iz rimske crkve u kojoj se čuva i časti, kako bi bio postavljen na Trg sv. Petra.

“Svi smo jedna obitelj. Dopustili smo da nas žurba ponese. Nismo bili osjetljivi na siromahe. Mislili smo da ćemo zauvijek ostati zdravi. Ove korizme snažno odzvanja poziv na obraćenje i ovo je vrijeme da ponovno postavimo smjerove. Napustimo svoju bahatost svemoći. Nismo sami sebi dovoljni, sami ćemo se utopiti, trebamo Gospodina”, dio je poruke koju je Papa Franjo uputio s Trga Svetog Petra.

Brojni vjernici smatraju kako je Papa tijekom blagoslova Urbi et robi svima oprostio grijehe. No, važno je spomenuti kako potpuni oprost u Katoličkoj Crkvi označava nešto posve drugo i oprost koji je danas udijeljen ne zamjenjuje sakrament ispovijedi, pišu Novosti.hr,

U ovom posebnom slučaju, važno je bilo uživo sudjelovati (putem različitih oblika komunikacije – televizija, radio ili internet) u molitvi koju je Papa predvodio. Također, vjernik se morao odreći privrženosti na svaki oblik grijeha, makar i laki, ispovjediti se, pričestiti i izmoliti molitve na nakanu Svetog Oca za što je u ovim izvanrednim okolnostima dovoljno imati nakanu to učiniti čim uvjeti to dopuste (tj. čim se ponovno dopusti javno slavljenje svetih misa i drugih sakramenata u zemljama u kojima su oni privremeno ukinuti).

Kao što je i obično slučaj kod potpunog oprosta, za njegovo dobivanje osoba mora biti krštena, neizopćena i u stanju milosti (bez teškog grijeha).

Podijeli objavu